Tunus'ta yüzde 72'yle Kays Said devri

Tunus'ta oyların yüzde 72,71'ini alarak halkın büyük desteğiyle Cumhurbaşkanı olan Anayasa Profesörü Kays Said.
Tunus'ta oyların yüzde 72,71'ini alarak halkın büyük desteğiyle Cumhurbaşkanı olan Anayasa Profesörü Kays Said.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Tunus'ta seçimlerden büyük bir farkla galip çıkan yeni Cumhurbaşkanı Kays Said, Suudi Arabistan Milli Takımının Mescid-i Aksa'yı ziyaretine Filistinlilerin tepkisi, Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasının ardından göz altına alınan çocuklara işkence edilmesi, İsrail'deki Ultra-Ortodoks Yahudilerin Liberman ve Lapid'e cennet vaadi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın seçim çağrısı haberleri gündemde önemli bir yer tuttu.

Tunus'ta yüzde 72'yle Kays Said devri

Tunus'ta seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 72,71'ini alan bağımsız aday Anayasa Profesörü Kays Said halkın büyük desteği ile cumhurbaşkanı oldu. Said'in rakibi Tunus'un Kalbi Partisi lideri Nebil el-Karvi'nin oyların yüzde 27,29'unu aldığı seçimde Said, rakibine ciddi bir fark attı. Tunus'un 2014'te hayata geçirdiği ve "Arap dünyasının en demokratik anayasası" olarak nitelenen metnin mimarlarından 61 yaşındaki Kays Said, seçimlerde klasik anlamda poster, afiş tanıtım ve benzeri bir kampanya yürütmeyi reddetti. Anayasa Profesörü Said'in, "siyasette ahlak, yolsuzlukla mücadele, kanun devleti" gibi konularda klasik Arapçayı ısrarla ve beceriyle kullanarak seçim kampanyasında halka sunduğu vaatler dikkati çekti.

Suudi heyetinin Aksa ziyaretine büyük tepki

Suudi Arabistan Milli Takımı'nın yönetici kadrosu, Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı ziyaret etti. Ziyaret esansında, Mescid-i Aksa'daki bir grup Filistinli Suudi Arabistanlı heyete tepki gösterdi. Suudi Arabistan'ın Filistin davasına ihanet ederek İsrail ile normalleşme yoluna gittiğini ifade eden Filistinliler, söz konusu heyetin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediği yorumunda bulundu.

Keşmir'de gözaltındaki çocuklara işkence

Hindistan'daki National Federation of Indian Women (Ulusal Hint Kadınlar Federasyonu) adlı sivil toplum kuruluşu Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasından bu yana bölgede 13 bin çocuğun gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınan çocuklar ve aileleri, AA muhabirine, yasa dışı olarak gözaltında tutulduklarını ve işkenceye maruz kaldıklarını anlattı.

Yahudi liderden Liberman ve Lapid'e "cennet bileti"

İsrail'deki Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas Partisinin dini liderlerinden Şalom Cohen, "Liberman ve Lapid, Ultra-Ortodoksların kontrolündeki koalisyona katılmayı kabul ederseniz semavi bir ses tarafından 'Bu dünyaya (cennete) davet edildiniz' denilerek ödüllendirileceksiniz" beyanında bulundu. Koalisyon görüşmelerinde kilit role sahip Liberman ile 17 Eylül'deki seçimleri önde tamamlayan Mavi-Beyaz İttifakı'nın 2 numaralı ismi Lapid'in, Ultra-Ortodoksları temsil eden partilerin yer aldığı koalisyona katılmaya karşı çıktığı belirtiliyor.

Abbas'ın seçim çağrısı siyasi bir manevra mı?

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ülkede önce genel, ardından da devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması yönündeki açıklamaları, siyasi analistleri ikiye böldü. Bir grup analist Abbas'ın çağrısını ciddi bulurken, diğerleri ise bunu siyasi manevra olarak niteliyor. Seçimlere gidilmesini kabul eden Hamas ise devlet başkanlığı ve genel seçimlerin eş zamanlı yapılmasını şart koşuyor.