Uganda'daki Kabowa Yetimhanesi Afrikalı yetimlere yarım asırdır kucak açıyor

Kabowa Hidayet İlkokulu ve Yetimhanesi.
Kabowa Hidayet İlkokulu ve Yetimhanesi.

Müslüman aileler tarafından Kabowa'da 1974'te kurulan Hidayet İlkokulu ve Yetimhanesi'nde 300'ü Somalili mülteci olmak üzere toplam 700 çocuğa bakılıyor.

Uganda'nın başkenti Kampala'da Müslüman aileler tarafından kurulanKabowa Hidayet İlkokulu ve Yetimhanesi, yarım asırdır Afrikalı yetimlere yuva oluyor.

  • Kabowa semtinde 1974'ten beri hizmet veren okul ile yetimhanede 300'ü Somali'den gelen mülteciler olmak üzere 700 çocuk kalıyor.

Buradaki çocuklardan bazıları mülteci olduğundan, bazıları zengin ailelerin yanında zorla çalıştırıldığından, bazıları ise babası ve annesi vefat ettiği için yetimhaneye gelmek zorunda kalıyor.

Yetimhanede farklı yaşam hikayeleri olan çocuklar da bulunurken özellikle Somalililerin ülkelerinden ayrılmadan önce yaşadığı olaylar küçük yüreklerinde silinmesi zor izler bırakıyor.

Uganda'da düzenli ve iyi şartlara sahip yetimhanelerin daha çok Hristiyan halk ve kiliselere bağlı kuruluşlara ait olduğu biliniyor. Müslüman halkın ve camilerin desteklediği yetimhanelerin ise genellikle yetersiz şartlara sahip ve bakımsız olduğu düşünülüyor.

Birçok yetim hastalıktan ölüyor

Yetimhanede kalan çocukların birçoğu ebeveynlerinden gelen HIV virüsü ile beslenme bozukluklarından kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

UNICEF verilerine göre, Uganda'da 900 bin mülteci çocuk bulunuyor. Bu ülkedeki çocuklar, mülteciliğin yanında zorla yerinden edilme, sevdiklerinden ayrılma ile fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalma travmasıyla baş etmeye çalışıyor.