Umudun tüneli

Umudun tüneli
Umudun tüneli

1992’den itibaren 1425 gün devam eden Saraybosna kuşatması sırasında, gıda, askeri malzeme, insani yardım gibi ihtiyaçlar BM’nin kontrolündeki havaalanından şehre kadar uzanan bir tünel vasıtasıyla şehre sokulabildi. “Umut Tüneli" adı verilen tünelin kuşatma hattı içinde kalan ağzı, Dobrinja semtindeki bir apartmanın garajındaydı. Tünelin açıldığı o apartman dairesi bugün müze olarak Saraybosna’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir.

Saraybosna kuşatması devam ederken, BM’nin kontrolündeki havaalanının altından şehirle bağlantıyı sağlayacak bir tünel kazılması fikri doğdu. 1 Mart 1993’te ilk kazma vurulan tünel, 1 Temmuz’da kullanılmaya başladı. 1992’den itibaren 1425 gün devam eden kuşatma sırasında, tünelden gıda, askeri malzeme, insani yardım ve diğer ihtiyaçlar geçirildi.

Tünelin kuşatma hattı içinde kalan ağzı, Dobrinja semtindeki bir apartmanın garajındaydı. “Umut Tüneli” olarak isimlendirilen tünel, kuşatma hattının dışında, Butmir semtinde Kolar ailesine ait iki katlı bir eve açılıyordu. Savaş sırasında evlerini Bosna ordusunun hizmetine sunan Kolar ailesi, savaştan sonra evlerini müze olarak ziyarete açtı. Herhangi bir devlet desteği almayan müze, bugün Saraybosna’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir.