UNESCO, Arap hat sanatını kültürel miras listesine ekledi

Dubai'de Şeyh Zayed Yolu üzerinde inşa edilen Gelecek Müzesi'nin Arapça hat süslemeli dış cephesi.
Dubai'de Şeyh Zayed Yolu üzerinde inşa edilen Gelecek Müzesi'nin Arapça hat süslemeli dış cephesi.

UNESCO, Arap ve İslam dünyasında önemli bir gelenek olan Arap hat sanatını Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklediğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Arap hat sanatını Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aldı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberinde, "Arap hat sanatı, bilgi, beceri ve uygulamaları" öğesinin listeye alınması için başvurunun Riyad'ın öncülüğünde, Arap Birliği Eğitim Kültür ve Bilim Teşkilatı (ALECSO) gözetiminde 16 Arap ülkesinin katılımıyla yapıldığı belirtildi.

Mekke'deki kisve fabrikasında Kabe'yi örtmek için siyah kisveye altın iplikle İslami Arapça hat işleyen zanaatkarlar.
Mekke'deki kisve fabrikasında Kabe'yi örtmek için siyah kisveye altın iplikle İslami Arapça hat işleyen zanaatkarlar.

UNESCO, web sayfasında şöyle duyurdu:

Arap kaligrafisi, ahenk, zarafet ve güzelliği iletmek için Arap alfabesinin akıcı bir şekilde el yazısıyla sanatsal uygulamasıdır. Arap yazısının akışkanlığı, tek bir kelimede bile harfler farklı motifler oluşturmak için çeşitli şekillerde esnetilip dönüştürülebildiğinden sonsuz olasılıklar sunar.

Suudi Arabistan Kültür Bakanı Bedir bin Abdullah bin Ferhan, Arap hat sanatının UNESCO listesine alınmasının, bakanlığın bu sanata hizmet etme yönündeki yönlendirmesiyle koordineli şekilde geliştiğini söyledi.

  • Arap yazısının, Arap kahvesi, zemzem gibi ürünlerden sonra Arap coğrafyasından UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan dokuzuncu öğe olduğu belirtildi.

Suudi Mirası Koruma Derneği'nden Abdülmecid Mahboub, kaligrafinin "Her zaman Arap-Müslüman dünyasının bir sembolü olarak hizmet ettiğini" söyledi. Ancak, "Teknolojik ilerlemeler nedeniyle birçok insanın artık elle yazmadığından" yakınarak, uzmanlaşmış Arap kaligrafi sanatçılarının sayısının keskin bir şekilde düştüğünü de sözlerine ekledi.

UNESCO listesinin geleneğin korunması üzerinde "Kesinlikle olumlu bir etkisi olacağını" da sözlerine ekledi.

UNESCO web sitesine göre, somut olmayan kültürel miras "Büyüyen küreselleşme karşısında kültürel çeşitliliğin korunmasında önemli bir faktördür."

Umman resmi ajansı ONA'da ise söz konusu kararın halihazırda Paris'te yürütülen ve 18 Aralık'a kadar devam edecek Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına İlişkin Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda alındığı kaydedildi.

ALECSO, Arap hat sanatının UNESCO listesine dahil edilmesi için oluşturulan ortak Arap dosyasını 30 Mart 2020'de örgütün genel sekreterliğine teslim etmişti.

Toplam 16 başvurunun olduğu kategoride Suudi Arabistan'ın liderliğinde Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Tunus, Cezayir, Irak, Sudan, Umman, Filistin, Lübnan, Kuveyt, Mısır, Fas, Moritanya ve Yemen yer almıştı.