Ürdün-Suriye ortak serbest bölgesi 6 yılın ardından yeniden açıldı

Amman'ın yaklaşık 90 km kuzeydoğusunda, Suriye ile Cabir sınır kapısından bir görünüm.
Amman'ın yaklaşık 90 km kuzeydoğusunda, Suriye ile Cabir sınır kapısından bir görünüm.

Ürdün-Suriye ortak serbest bölgesinin yaklaşık 6 yıl aradan sonra yeniden açıldığı, ticari ve ekonomik faaliyetlerin başladığı duyuruldu. Bu hamlenin ticaret koridorunu canlandırmak, yatırımları ve hizmet sektörünü harekete geçirmek ve her iki ülke için ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemek için alındığı belirtildi.

Ürdün-Suriye ortak serbest bölgesinin yaklaşık 6 yıl aradan sonra yeniden açıldığı, ticari ve ekonomik faaliyetlerin başladığı duyuruldu.

Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı ile Suriye Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanlığının yayımladığı ortak açıklamada, Ürdün-Suriye serbest bölgesinin kuruluş amacına ulaşmasının hedeflendiği kaydedildi.

Ürdün-Suriye Serbest Bölge Şirketi Genel Müdürü İrfan Khasawneh, bölgenin faaliyetlerine devam etmesinin altı yıllık bir aradan sonra ortakların çabalarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Khasawneh'e göre, 2014 yılında bölgede yaklaşık 560 yatırım sözleşmesi yapıldı ve bölgeye üç ton mal girdi.

Ürdün-Suriye ortak serbest bölgesinin 6 yılı aşkın bir süreden sonra yeniden açıldığı bildirilen açıklamada, buradaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin de başladığı belirtildi.

  • Serbest bölgenin açılmasıyla, ticari hareketliliğin ve hizmet sektörünün canlandırılarak bölgeye yatırımların çekilmesi, böylece yeni iş olanaklarının yaratılması ve her iki ülke için de ekonomik ve sosyal kalkınma sürecine destek sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Ekonomik iş birliği anlaşması ve iki ülke arasındaki ticari alışverişin düzenlenmesi kapsamında kurulan serbest bölgenin yeniden açılmasının, Ürdün ile Suriye arasındaki koordinasyon ve iş birliği çerçevesinde gerçekleştiği aktarıldı.

Bu adımın ayrıca, serbest bölgenin yeniden faaliyete geçmesi için gerekli şartların tamamlanması, Suriye ve Ürdün'ün yanı sıra Arap ve diğer ülkelerden gelecek yatırımlar için hazırlanması kapsamında atıldığı ifade edildi.

Ürdün-Suriye sınırındaki ortak serbest bölge, 2015 yılında Suriyeli bazı kişiler tarafından düzenlenen silahlı saldırılara sahne olmuş, bunun üzerine Ürdünlü yatırımcılar bölgeyi terk etmişti.

Amman kısa süre önce Suriye ile Cabir sınır kapısını yeniden açtı. Ayrıca Şam'a ve Şam'dan yolcu uçuşlarını yeniden başlattı.