Ürdün'de İsrail'le normalleşme protesto edildi

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Ürdün'e yaptığı bu ziyaret, "kamuoyuna açıklanan" ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Ürdün'e yaptığı bu ziyaret, "kamuoyuna açıklanan" ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile başkent Amman'daki El-Huseyniyye Kraliyet Sarayı'nda bir araya gelmesi ve sonrasında yaptığı normalleşme açıklamaları sonrası, görüşme Ürdün'de protesto edildi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, geçtiğimiz günlerde Filistinliler ile İsrailliler arasındaki şiddetin durması için herkesin barışı sağlamaya çalışmasının zorunlu olduğunu vurgulamıştı.

  • Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral Abdullah, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile başkent Amman'daki El-Huseyniyye Kraliyet Sarayı'nda bir araya geldi.

Kral Abdullah, görüşme sırasında yaptığı açıklamada, Filistinliler ile İsrailliler arasındaki bu çatışmanın çok uzun sürdüğünü ve ortaya çıkan şiddetin çok fazla acıya neden olmaya ve aşırılığa uygun ortam sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Tel Aviv'deki saldırılara işaret ederek, Ürdün'ün her türlü şiddeti kınadığını ifade eden Kral Abdullah, Filistinliler ile İsrailliler arasındaki şiddetin durması için herkesin barışı sağlamaya çalışmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Kral Abdullah, Herzog'un ziyaretini, krizlerden ve şiddetten uzak, ortak güvenliğin sağlandığı, herkes için umut verici fırsatlar barındıran bir gelecek inşa etme ve adil ve kalıcı barışa ulaşma çabalarında nasıl ilerleme kaydedileceğine dair derinlemesine müzakere için bir fırsat olarak değerlendirdi.

Barışı sağlama fırsatlarını baltalayan tüm tek taraflı uygulamaların durdurulmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Kral Abdullah, özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Müslümanların Mescid-i Aksa'ya ulaşmalarını engelleyebilecek her türlü önlemden kaçınılması gerektiğini yineledi.

Kral Abdullah, işgal altındaki Kudüs kenti ve oradaki kutsal yerlerin tarihi ve hukuki statükosuna dokunulmaması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Ürdün'e yaptığı bu ziyaret, "kamuoyuna açıklanan" ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Cuma günü, Ürdün'ün başkenti Amman'da İsrail ve Arap ülkelerinin normalleşme kararlarına tepki amacıyla gösteri düzenlendi.

Ulusal Direnişi Destekleme Forumu'nun çağrısı üzerine Başkent'in El-Huseyni Camisi önünde toplanan göstericiler, "Direniş, Onur Mücadelesi ve Toprak Gününden, Kudüs'ün Kılıcı ve Kurtuluşuna Kadar Devam Ediyor" başlıklı yürüyüş düzenledi.

Gösteriye Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı olan İslami Çalışma Cephesi Partisi Genel Sekreteri Murad el-Adayile ve partinin eski milletvekili Ali Ebu es-Sukker de katıldı.

  • "Canımız sana feda olsun Ya Aksa", "Direnişe devam", "Siyonisti ez" şeklinde sloganlar atan göstericiler, İsrail ile Ürdün arasındaki 1994 yılında yapılan barış anlaşmasına tepki göstererek İsrail Büyükelçisinin Amman'dan sınır dışı edilmesini istedi.

Gösteride ayrıca "Zafer alametleri belirdi", "İsrail yok oluyor", "Ben Kudüslüyüm, oraya döneceğim" yazılı pankartlar açıldı.

Gösteride konuşan İslami Çalışma Cephesi Partisi Genel Sekreteri Adayile, İsrail ile Arap ülkelerinin normalleşme kararlarına tepki amacıyla bu gösteriyi düzenlediklerini belirtti.

Adayile, "Bugün Filistin direnişi, bu düşmanın canına okuyor, onu istikrara kavuşturmuyor. Ancak Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki anlaşmalar ve toplantılar, Filistin halkının göğsüne bıçak saplamaktadır." ifadesini kullandı.

  1. Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki Şarm eş-Şeyh kentinde 22 Mart'ta Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'in katılımıyla üçlü zirve düzenlenmişti.
  2. Daha sonra 27-28 Mart'ta İsrail'in ev sahipliğinde düzenlenen Necef Zirvesi'ne ise İsrail'in yanı sıra ABD, Mısır, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Dışişleri Bakanları katılmıştı.
  3. Ürdün bir hafta içinde düzenlenen iki zirveye de katılmamıştı.