Ürdün'de tansiyon düşmüyor

Ürdün'de yeni vergi yasası yoğun katılımlı gösterilerle protesto ediliyor.
Ürdün'de yeni vergi yasası yoğun katılımlı gösterilerle protesto ediliyor.

Ürdün'deki protesto gösterilerinden Filipinler'de Müslümanlara özerklik tanınmasına, İslam dünyasında geride kalan haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Hamas ateşkes konusunda İsrail'le anlaştı

                                    
                                    Hamas, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların ardından 2014'ten bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşmasına geri dönme konusunda İsrail ile aracılar yoluyla anlaştıklarını duyurdu. Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Direniş, düşmanı püskürtme ve angajman kurallarını değiştirmesini önleme konusunda başarılı olduktan sonra son saatlerde bazı aracılar devreye girdi. Gazze'deki ateşkes anlaşmasına geri dönme ve Filistin direniş grupları ile işgal güçlerinin aynı kurallara bağlı kalması hususunda mutabakat sağlandı." ifadeleri kullanıldı.
Hamas ateşkes konusunda İsrail'le anlaştı Hamas, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların ardından 2014'ten bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşmasına geri dönme konusunda İsrail ile aracılar yoluyla anlaştıklarını duyurdu. Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Direniş, düşmanı püskürtme ve angajman kurallarını değiştirmesini önleme konusunda başarılı olduktan sonra son saatlerde bazı aracılar devreye girdi. Gazze'deki ateşkes anlaşmasına geri dönme ve Filistin direniş grupları ile işgal güçlerinin aynı kurallara bağlı kalması hususunda mutabakat sağlandı." ifadeleri kullanıldı.
Suriye'de 11 muhalif grup birleşti

                                    
                                    Suriye'de, Beşşar Esed rejimine karşı savaşan 11 muhalif grup, İdlib'de "Ulusal Özgürleştirme Cephesi" adı altında birleştiğini duyurdu. Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ve Hama ilinin kuzeyindeki Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı 11 askeri muhalif grup "Ulusal Özgürleştirme Cephesi" adı altında birleşme kararı aldı. Ulusal Özgürleştirme Cephesi'nin lideri Faylak Şam grubunun komutanlarından Fadıl Allah El Hacci, yardımcısı ise Nasır Ordusu'ndan Suhayp Leyyüş oldu.
Suriye'de 11 muhalif grup birleşti Suriye'de, Beşşar Esed rejimine karşı savaşan 11 muhalif grup, İdlib'de "Ulusal Özgürleştirme Cephesi" adı altında birleştiğini duyurdu. Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ve Hama ilinin kuzeyindeki Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı 11 askeri muhalif grup "Ulusal Özgürleştirme Cephesi" adı altında birleşme kararı aldı. Ulusal Özgürleştirme Cephesi'nin lideri Faylak Şam grubunun komutanlarından Fadıl Allah El Hacci, yardımcısı ise Nasır Ordusu'ndan Suhayp Leyyüş oldu.
Filipinler'de Müslüman azınlığa özerklik

                                    
                                    Filipinler'de Kongre, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerklik tanınmasını öngören Bangsamoro Temel Yasa Tasarısı'nı onayladı. Tasarıyı Başkan Duterte'nin imzalaması bekleniyor. Filipinler'de yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile Filipinler hükümeti 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı.
Filipinler'de Müslüman azınlığa özerklik Filipinler'de Kongre, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerklik tanınmasını öngören Bangsamoro Temel Yasa Tasarısı'nı onayladı. Tasarıyı Başkan Duterte'nin imzalaması bekleniyor. Filipinler'de yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile Filipinler hükümeti 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı.
Irak'ta binden fazla seçim sandığındaki oylar iptal edildi

                                    
                                    Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, binden fazla seçim sandığındaki oyların "usulsüzlük" yapıldığı gerekçesiyle iptal edildiğini açıkladı. Komisyonun yazılı açıklamasına göre, 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde 1021 sandıkta kullanılan oyların tamamen iptaline karar verildi. İptal edilenler arasında Irak dışında 6 ülkede kurulan bazı sandıklar da yer aldı. Ülke genelinde iptal edilen oyların yaklaşık 10 vilayet ve iç göçmen kamplarını kapsadığı belirtilen açıklamada, kararın sandıklarda usulsüzlük yapılması gerekçesiyle alındığı kaydedildi. En çok iptal kararının verildiği vilayet, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) güçlü olduğu Duhok oldu.
Irak'ta binden fazla seçim sandığındaki oylar iptal edildi Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, binden fazla seçim sandığındaki oyların "usulsüzlük" yapıldığı gerekçesiyle iptal edildiğini açıkladı. Komisyonun yazılı açıklamasına göre, 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde 1021 sandıkta kullanılan oyların tamamen iptaline karar verildi. İptal edilenler arasında Irak dışında 6 ülkede kurulan bazı sandıklar da yer aldı. Ülke genelinde iptal edilen oyların yaklaşık 10 vilayet ve iç göçmen kamplarını kapsadığı belirtilen açıklamada, kararın sandıklarda usulsüzlük yapılması gerekçesiyle alındığı kaydedildi. En çok iptal kararının verildiği vilayet, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) güçlü olduğu Duhok oldu.
Ürdün’de hükümet protestoların odağında

                                    
                                    Ürdün'de vergi yasasını protesto eden göstericiler, hükümetin düşmesi çağrısında bulundu. Başkent Amman'daki Hüseyni Camisi önünde toplanan yüzlerce kişi, vergi yasasını protesto için yürüyüş düzenledi. Yasaya tepki gösteren eylemciler "Halk, hükümetin düşmesini istiyor", "Vergileri ödeyecek gücümüz kalmadı" sloganları attı. Üzerinde "grev" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, ayrıca vergi yasasının iptal edilmesini istedi. Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Ülkedeki birçok kentte 30 Mayıs Çarşamba günü yürürlüğe girmesi beklenen vergi kanununu protesto için grev yapılmış, gösteriler düzenlenmişti.
Ürdün’de hükümet protestoların odağında Ürdün'de vergi yasasını protesto eden göstericiler, hükümetin düşmesi çağrısında bulundu. Başkent Amman'daki Hüseyni Camisi önünde toplanan yüzlerce kişi, vergi yasasını protesto için yürüyüş düzenledi. Yasaya tepki gösteren eylemciler "Halk, hükümetin düşmesini istiyor", "Vergileri ödeyecek gücümüz kalmadı" sloganları attı. Üzerinde "grev" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, ayrıca vergi yasasının iptal edilmesini istedi. Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Ülkedeki birçok kentte 30 Mayıs Çarşamba günü yürürlüğe girmesi beklenen vergi kanununu protesto için grev yapılmış, gösteriler düzenlenmişti.
Mahmud Abbas taburcu oldu

                                    
                                    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (82), 20 Mayıs'tan bu yana tedavi gördüğü Ramallah'taki hastaneden taburcu edildi. Abbas hastane çıkışı basına yaptığı açıklamada, "Allah'a şükür hastaneden iyileşmiş olarak ayrılıyorum. Yarın da işimin başına döneceğim." dedi. Filistin Devlet Başkanı Abbas, yüksek ateş şikâyetiyle 20 Mayıs'ta kaldırıldığı İstişari Hastanesi'nde bazı kalp testlerinden geçirilmişti. Yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları bulunan Mahmud Abbas, 14 Mayıs'ta da Ramallah'taki bir başka hastanede kulağından basit bir ameliyat olmuştu.
Mahmud Abbas taburcu oldu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (82), 20 Mayıs'tan bu yana tedavi gördüğü Ramallah'taki hastaneden taburcu edildi. Abbas hastane çıkışı basına yaptığı açıklamada, "Allah'a şükür hastaneden iyileşmiş olarak ayrılıyorum. Yarın da işimin başına döneceğim." dedi. Filistin Devlet Başkanı Abbas, yüksek ateş şikâyetiyle 20 Mayıs'ta kaldırıldığı İstişari Hastanesi'nde bazı kalp testlerinden geçirilmişti. Yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları bulunan Mahmud Abbas, 14 Mayıs'ta da Ramallah'taki bir başka hastanede kulağından basit bir ameliyat olmuştu.
Libya, 10 Aralık’ta seçime gidiyor

                                    
                                    Fransa’da düzenlenen Libya konulu uluslararası konferansta, ülkede parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 10 Aralık’ta yapılmasına karar verildi. Libya’da 2011’den bu yana devam eden krize bir çözüm bulmak amacıyla düzenlenen ve 20’ye yakın ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı konferans, Fransa’nın başkenti Paris’te sona erdi. Konferans sonunda katılımcı ülkelerin temsilcileri tarafından okunan ve Libya iç savaşındaki siyasi taraflarca kabul edilen sonuç bildirisinde, ülkede parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 10 Aralık’ta yapılmasına karar verildiği kaydedildi.
Libya, 10 Aralık’ta seçime gidiyor Fransa’da düzenlenen Libya konulu uluslararası konferansta, ülkede parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 10 Aralık’ta yapılmasına karar verildi. Libya’da 2011’den bu yana devam eden krize bir çözüm bulmak amacıyla düzenlenen ve 20’ye yakın ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı konferans, Fransa’nın başkenti Paris’te sona erdi. Konferans sonunda katılımcı ülkelerin temsilcileri tarafından okunan ve Libya iç savaşındaki siyasi taraflarca kabul edilen sonuç bildirisinde, ülkede parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 10 Aralık’ta yapılmasına karar verildiği kaydedildi.
Enkaz altından bin 200 ceset çıkarıldı

                                    
                                    Musul’da geçtiğimiz hafta başlatılan çalışmalar kapsamında, geçen sene gerçekleştirilen operasyonlar sonucu yıkılan binaların enkazları altından bin 200 ceset çıkarıldı. Irak’ın Musul kentinde yaklaşık 1 yıl önce, şehri terör örgütü DEAŞ’tan temizlemek için bir dizi operasyon düzenlenmişti. Operasyonlar esnasında binlerce sivil yıkılan binaların enkazı altında kalmıştı. 10 gün önce Musul’un sağ yakasında başlatılan arama çalışmaları sonucu, bin 200’den fazla ceset enkazların altından çıkarıldı. Çıkarılan cesetler, kimlik tespitleri yapılmak üzere bölgedeki hastanelere tahliye edildi.
Enkaz altından bin 200 ceset çıkarıldı Musul’da geçtiğimiz hafta başlatılan çalışmalar kapsamında, geçen sene gerçekleştirilen operasyonlar sonucu yıkılan binaların enkazları altından bin 200 ceset çıkarıldı. Irak’ın Musul kentinde yaklaşık 1 yıl önce, şehri terör örgütü DEAŞ’tan temizlemek için bir dizi operasyon düzenlenmişti. Operasyonlar esnasında binlerce sivil yıkılan binaların enkazı altında kalmıştı. 10 gün önce Musul’un sağ yakasında başlatılan arama çalışmaları sonucu, bin 200’den fazla ceset enkazların altından çıkarıldı. Çıkarılan cesetler, kimlik tespitleri yapılmak üzere bölgedeki hastanelere tahliye edildi.
İsrail, Batı Şeria'ya 2 Bin Yerleşim Birimi İnşa Edecek

                                    İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümeti işgal altındaki Batı Şeria'da 2,070 yeni yerleşim biriminin inşasını onayladı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiler, birimlerin en az 696'sının inşaat için onaylandığı yönünde. Öte yandan Peace Now adlı STK’ya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana onaylanan yerleşim birimi sayısı da (4,476) bugüne kadar inşa edilenlerin üçte birini buldu.
İsrail, Batı Şeria'ya 2 Bin Yerleşim Birimi İnşa Edecek İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümeti işgal altındaki Batı Şeria'da 2,070 yeni yerleşim biriminin inşasını onayladı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiler, birimlerin en az 696'sının inşaat için onaylandığı yönünde. Öte yandan Peace Now adlı STK’ya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana onaylanan yerleşim birimi sayısı da (4,476) bugüne kadar inşa edilenlerin üçte birini buldu.