Ürdün–Suriye sınırı kapalı kalacak

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, sınırlarında Suriyeli sığınmacı bulunmadığını ve sınırın kapalı kalacağını belirtti.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, sınırlarında Suriyeli sığınmacı bulunmadığını ve sınırın kapalı kalacağını belirtti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi'nin "Suriye sınırı" açıklamasından Prens William'ın Kudüs ziyaretine, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

“İran’dan petrol ithalatını durdurun”

                                    ABD'nin, müttefiklerinden, İran'dan yaptıkları petrol ithalatını kasım ayına kadar durdurmasını istediği bildirildi. ABD Hazine Bakanlığından kıdemli bir yetkilinin telekonferansla gazetecilere yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran'dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım'a kadar sonlandırmalarını talep ettiği belirtildi. Açıklamanın ardından küresel petrol piyasasında ham petrol fiyatlarında hızlı artış görüldü.
“İran’dan petrol ithalatını durdurun” ABD'nin, müttefiklerinden, İran'dan yaptıkları petrol ithalatını kasım ayına kadar durdurmasını istediği bildirildi. ABD Hazine Bakanlığından kıdemli bir yetkilinin telekonferansla gazetecilere yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran'dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım'a kadar sonlandırmalarını talep ettiği belirtildi. Açıklamanın ardından küresel petrol piyasasında ham petrol fiyatlarında hızlı artış görüldü.
Suriye'nin güneyinde zorunlu göç dalgası

                                    Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Dera operasyonu nedeniyle en az 150 bin sivil, Ürdün ve İsrail sınırına göç etmek zorunda kaldı. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarına göre, rejim ve destekçilerinin ülkenin güneybatısındaki Dera'ya düzenlediği şiddetli saldırılar, en az 150 bin sivilin Ürdün ve İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne doğru göç etmesine neden oldu. Deralıların kamyonet, motosiklet, traktör ve binek araçlarla yanlarına alabildikleri sınırlı eşyalarla göçü sürüyor.
Suriye'nin güneyinde zorunlu göç dalgası Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Dera operasyonu nedeniyle en az 150 bin sivil, Ürdün ve İsrail sınırına göç etmek zorunda kaldı. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarına göre, rejim ve destekçilerinin ülkenin güneybatısındaki Dera'ya düzenlediği şiddetli saldırılar, en az 150 bin sivilin Ürdün ve İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne doğru göç etmesine neden oldu. Deralıların kamyonet, motosiklet, traktör ve binek araçlarla yanlarına alabildikleri sınırlı eşyalarla göçü sürüyor.
Ürdün – Suriye sınırı kapalı kalacak

                                    Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, sınırlarında Suriyeli sığınmacı bulunmadığını ve sınırın kapalı kalacağını belirtti. Safadi, şu an için Suriye'den Ürdün'e doğru bir göç hareketinin söz konusu olmadığını ve sınırlarında sığınmacı bulunmadığını ifade etti. Ürdün'ün Suriye'nin güneyi konusundaki temaslarıyla akan kanın durmasını, siyasi çözümün desteklenmesini ve yerlerinden edilmiş kişilere yardım etmeyi hedeflediğini kaydeden Safadi, ülkesinin Suriye'ye açılan sınırının kapalı kalacağını aktardı.
Ürdün – Suriye sınırı kapalı kalacak Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, sınırlarında Suriyeli sığınmacı bulunmadığını ve sınırın kapalı kalacağını belirtti. Safadi, şu an için Suriye'den Ürdün'e doğru bir göç hareketinin söz konusu olmadığını ve sınırlarında sığınmacı bulunmadığını ifade etti. Ürdün'ün Suriye'nin güneyi konusundaki temaslarıyla akan kanın durmasını, siyasi çözümün desteklenmesini ve yerlerinden edilmiş kişilere yardım etmeyi hedeflediğini kaydeden Safadi, ülkesinin Suriye'ye açılan sınırının kapalı kalacağını aktardı.
Filistinli mülteciler için 250 milyon dolar gerekli

                                    Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), faaliyetlerine devam edebilmek adına parasal yardıma ihtiyaç olduğunu duyurdu. UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, finasman krizi yaşayan kuruluşun kaynaklarının tükendiğini ve eylül ayında okulları açmak için gereken finansmana sahip olmadıklarını belirterek, 250 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu.
Filistinli mülteciler için 250 milyon dolar gerekli Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), faaliyetlerine devam edebilmek adına parasal yardıma ihtiyaç olduğunu duyurdu. UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, finasman krizi yaşayan kuruluşun kaynaklarının tükendiğini ve eylül ayında okulları açmak için gereken finansmana sahip olmadıklarını belirterek, 250 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu.
Ruhani’den “kriz” açıklaması

                                    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Eğer bazıları hükümetin korktuğunu ve kenara çekileceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Hükümet istifa etmeyecektir." dedi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, ülkedeki ekonomik krize ilişkin hükümete yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Halkın çektiği zorluk ve sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Ruhani, "Birlik olursak ve basiretli davranırsak bütün sorunların üstesinden geliriz." ifadesini kullandı.
Ruhani’den “kriz” açıklaması İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Eğer bazıları hükümetin korktuğunu ve kenara çekileceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Hükümet istifa etmeyecektir." dedi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, ülkedeki ekonomik krize ilişkin hükümete yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Halkın çektiği zorluk ve sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Ruhani, "Birlik olursak ve basiretli davranırsak bütün sorunların üstesinden geliriz." ifadesini kullandı.
Suudi kadınlar nihayet direksiyonda

                                    Suudi Arabistan’da, kadınların araç kullanmasının önündeki yasak 24 Haziran’dan itibaren resmen yürürlükten kaldırıldı. Başkent Riyad ve diğer şehirlerde, binlerce kadın direksiyon başına geçerek, yasağın sona erişini kutladı. Basın mensuplarının yoğun ilgisi altında şoför mahalline geçen kadınlara, polis tarafından çiçek hediye edildi. Bazı kadınların, gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Suudi kadınlar nihayet direksiyonda Suudi Arabistan’da, kadınların araç kullanmasının önündeki yasak 24 Haziran’dan itibaren resmen yürürlükten kaldırıldı. Başkent Riyad ve diğer şehirlerde, binlerce kadın direksiyon başına geçerek, yasağın sona erişini kutladı. Basın mensuplarının yoğun ilgisi altında şoför mahalline geçen kadınlara, polis tarafından çiçek hediye edildi. Bazı kadınların, gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Sahra Çölü'nde ölüm yürüyüşü

                                    Cezayir’in, geçtiğimiz 14 ay boyunca, binlerce insanı Sahra Çölü’ne terk ettiği ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak ülkeye sınırı bulunan Nijer, Moritanya ve Mali’den gelerek Cezayir’deki mülteci kamplarına yerleşen göçmenler,türlü gerekçelerle sınır dışı ediliyorlar. Mülteci kamplarından çıkarılan yaklaşık 13 bin imsan, geldikleri yere dönmek ya da hayallerine ulaşacakları alternatif yollar bulmak için adeta bir ölüm yürüyüşü yapıyorlar.
Sahra Çölü'nde ölüm yürüyüşü Cezayir’in, geçtiğimiz 14 ay boyunca, binlerce insanı Sahra Çölü’ne terk ettiği ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak ülkeye sınırı bulunan Nijer, Moritanya ve Mali’den gelerek Cezayir’deki mülteci kamplarına yerleşen göçmenler,türlü gerekçelerle sınır dışı ediliyorlar. Mülteci kamplarından çıkarılan yaklaşık 13 bin imsan, geldikleri yere dönmek ya da hayallerine ulaşacakları alternatif yollar bulmak için adeta bir ölüm yürüyüşü yapıyorlar.
Eritre ve Etiyopya barışın kapısını aralıyor

                                    Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Eritre ile yeni bir sayfa açma isteği taraflarca memnunlukla karşılandı. Başbakan Ahmed'in çıkışı kuzeydeki komşusuyla gerçek anlamda barış kapısını açma isteği siyasi irade ve stratejik bir karar gibi görünüyor. Ahmed, göreve geldikten sonra mecliste yaptığı ilk konuşmasında Eritre ile Etiyopya halklarının tarihi bağları olduğunu ve iki ülke arasındaki sorunları diyalog yoluyla çözme isteğini ortaya koyarak, bunun karşılıklı olması yönünde çağrıda bulunmuştu.
Eritre ve Etiyopya barışın kapısını aralıyor Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Eritre ile yeni bir sayfa açma isteği taraflarca memnunlukla karşılandı. Başbakan Ahmed'in çıkışı kuzeydeki komşusuyla gerçek anlamda barış kapısını açma isteği siyasi irade ve stratejik bir karar gibi görünüyor. Ahmed, göreve geldikten sonra mecliste yaptığı ilk konuşmasında Eritre ile Etiyopya halklarının tarihi bağları olduğunu ve iki ülke arasındaki sorunları diyalog yoluyla çözme isteğini ortaya koyarak, bunun karşılıklı olması yönünde çağrıda bulunmuştu.
Güney Sudanlı taraflardan kalıcı ateşkes anlaşması

                                    Güney Sudan'daki iç savaşın tarafları 72 saat içinde kalıcı ateşkesin sağlanmasını öngören barış anlaşmasına imza attı. Sudan Dışişleri Bakanı El-Dirdiri Muhammed Ahmed, Hartum'da yürütülen barış müzakereleri kapsamında Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve muhalif lider Riek Machar'ın barış anlaşmasına imza attığını söyledi. Muhammed Ahmed, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in katılımıyla imzalanan anlaşma kapsamında mahkumların serbest kalacağını ve geçici hükümetin kurulacağını dile getirdi.
Güney Sudanlı taraflardan kalıcı ateşkes anlaşması Güney Sudan'daki iç savaşın tarafları 72 saat içinde kalıcı ateşkesin sağlanmasını öngören barış anlaşmasına imza attı. Sudan Dışişleri Bakanı El-Dirdiri Muhammed Ahmed, Hartum'da yürütülen barış müzakereleri kapsamında Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve muhalif lider Riek Machar'ın barış anlaşmasına imza attığını söyledi. Muhammed Ahmed, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in katılımıyla imzalanan anlaşma kapsamında mahkumların serbest kalacağını ve geçici hükümetin kurulacağını dile getirdi.
Prens William’dan Kudüs’teki kutsal mekanlara ziyaret

                                    İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William, Filistin ziyareti kapsamında işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan kutsal mekanları ziyaret etti. Prens William, kutsal mekanları ziyareti öncesi işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Eski Şehir bölgesine nazır Zeytin Dağı’na çıkarak bir süre Eski Şehri seyretti. İngiliz Prens Zeytin Dağı gezisinin ardından Eski Şehre geçerek burada bulunan Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti. Prens William’a ziyareti boyunca Kudüs İslami Vakıflar İdaresi yetkilileri eşlik etti.
Prens William’dan Kudüs’teki kutsal mekanlara ziyaret İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William, Filistin ziyareti kapsamında işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan kutsal mekanları ziyaret etti. Prens William, kutsal mekanları ziyareti öncesi işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Eski Şehir bölgesine nazır Zeytin Dağı’na çıkarak bir süre Eski Şehri seyretti. İngiliz Prens Zeytin Dağı gezisinin ardından Eski Şehre geçerek burada bulunan Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti. Prens William’a ziyareti boyunca Kudüs İslami Vakıflar İdaresi yetkilileri eşlik etti.