WhatsApp vergisi bardağı taşıran son damla

Lübnan'daki kötüye giden ekonomik koşulları ve yeni vergileri protesto eden göstericiler.
Lübnan'daki kötüye giden ekonomik koşulları ve yeni vergileri protesto eden göstericiler.

Şii Hizbullah örgütü Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'da 17 Ekim Perşembe günü başlayan protesto gösterilerin arkasında herhangi bir parti, örgüt veya yabancı diplomatik temsilcilik olmadığını, vatandaşın, Enformasyon Bakanı'nın kışkırtıcı bir dille WhatsApp uygulamasına vergi getirileceğini duyurmasına öfkelendiğini ve WhatsApp vergisinin, bardağı taşıran son damla olduğunu vurguladı. "Hükümetin istifa etmesini desteklemiyoruz. Çünkü bu, yakın zamanda hükümet olmayacak anlamına gelir." diyen Nasrallah, yeni vergilerle mücadele edeceklerini vurgularken Şii Hizbullah örgütünün sokağa inmesi halinde taleplerini elde etmeden geri adım atmayacağını dile getirdi.

Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütünün Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerin arkasında dış mihrakların bulunmadığını belirterek, "Vatandaş, Enformasyon Bakanı'nın kışkırtıcı bir dille WhatsApp uygulamasına vergi getirileceğini duyurmasına öfkelendi ve WhatsApp vergisi, bardağı taşıran son damla oldu." dedi.

Nasrallah, destekçilerine hitaben yaptığı televizyon konuşmasında, Lübnan'daki ekonomik sorunlar ve yeni vergiler nedeniyle önceki günden bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarla ilgili değerlendirmede bulundu.

Nasrallah'ın, destekçilerine hitaben yaptığı televizyon konuşmasını dinleyen Hizbullah taraftarları.
Nasrallah'ın, destekçilerine hitaben yaptığı televizyon konuşmasını dinleyen Hizbullah taraftarları.

Perşembe gününden beri düzenlenen gösterilerle halkın acısını dillendirdiğine ve buna karşı hükümetin henüz bir adım atmadığına işaret eden Nasrallah, yöneticilerin artık halkın yeni vergi ve zamları kaldıramayacağına ikna olması gerektiğini savundu.

Nasrallah, ülkedeki ekonomik ve mali durumun son 30 yıllık politikanın birikimi olduğunu savunarak, "Ancak önümüzde bir sorun var ve bizler de dahil herkesin sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor." dedi.

Nasrallah'ın televizyon yayınlanan konuşması sırasında dinleyicilerin arkasında duvarlara asılmış posterleri görülüyor.
Nasrallah'ın televizyon yayınlanan konuşması sırasında dinleyicilerin arkasında duvarlara asılmış posterleri görülüyor.

İsim vermeden eski yöneticileri eleştiren Nasrallah, "Geride kalan 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten ve bundan yararlananların, bugün çıkıp 'istifa ederim' diye beklenmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

"Hükümetin istifa etmesini desteklemiyoruz. Çünkü bu, yakın zamanda hükümet olmayacak anlamına gelir." diyen Şii Hizbullah örgütü lideri, mevcut hükümete yeni bir ruhla devam etmeleri gerektiğini savundu.

"WhatsApp vergisi, bardağı taşıran son damla oldu"

Nasrallah, ülkede parlamento seçimlerinin yenilenmesi halinde farklı bir sonucun ortaya çıkmayacağı dolayısıyla bu gibi tezlerle vakit kaybetmemeleri gerektiğini belirterek, 3 gündür devam eden hükümet karşıtı gösterilerin arkasında dış mihrakların olup olmadığına ilişkin ise şunları kaydetti:

Lübnan'da gösteriler sırasında ateşe verilen araçlar.
Lübnan'da gösteriler sırasında ateşe verilen araçlar.

"Ülkedeki protesto gösterilerin arkasında herhangi bir parti, örgüt veya yabancı diplomatik temsilcilik yok. Vatandaş, Enformasyon Bakanı'nın kışkırtıcı bir dille WhatsApp uygulamasına vergi getirileceğini duyurmasına öfkelendi ve WhatsApp vergisi, bardağı taşıran son damla oldu."

Sokağa inme pahasına halkın sırtını bükecek yeni vergilerle mücadele edeceklerini vurgulayan Nasrallah, Şii Hizbullah örgütünün sokağa inmesi halinde taleplerini elde etmeden geri adım atmayacağını öne sürdü.

Savaş alanına dönen Beyrut sokakları.
Savaş alanına dönen Beyrut sokakları.

Lübnan Başbakanı Hariri çözüm arıyor

Ülkede hükümetin getirdiği vergilere tepki amacıyla üçüncü gününde de devam eden gösteriler karşısında Başbakan Hariri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, evinde kameralardan uzakta toplantılar ve telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Hariri açıklamasında, Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Yusuf Fenyanus ve Sanayi Bakanı Vail Ebu Faur ile bir araya geldiğini ve ülkede yaşanan sorunlara çözüm bulununcaya kadar görüşmelerin devam edeceğini kaydetti.