Yahudi yerleşimcilerden zeytin toplayan Filistinlilere saldırı

İsrail askerleri
İsrail askerleri

İsrailli yerleşimciler, mevsimlik zeytin ağaçlarını hasat eden Filistinlilere karşı sıklıkla şiddetli saldırılar düzenliyor.

Uzun süredir işgal altındaki Batı Şeria'da, zeytin toplayan Filistinliler bir kez daha fanatik Yahudi yerleşimcilerin saldırısına maruz kaldı ve yerleşimcilerin bir aracı ateşe verdiği bildirildi.

Görgü tanıkları, yaklaşık 20 Yahudi yerleşimcinin Ramallah kentine bağlı Turmusayya ilçesinde tarlalarında zeytin toplayan Filistinlilere saldırdığına tanıklık etti.

Yahudi yerleşimcilerin bir çiftçiye biber gazı sıktığı, Filistinlilere ait bir aracı ateşe verdiği, 3 araca da zarar verdiği ifade edildi.

Olayların çoğalmasıyla bölgeye gelen İsrail güçlerinin, Filistinli çiftçiler üzerinde plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı ifade edildi.

Yerel kaynaklara göre, Ağustos 2020'den bu yana Batı Şeria'da 9 bin zeytin ağacı tahrip edildi.

İşgal altındaki Filistin toprakları üzerinde ikamet eden Yahudi yerleşimciler, sık sık Batı Şeria'da Filistinli çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarını kesiyor veya ateşe veriyor.

Filistinli bir adam, İsraillier tarafından tarafından kesilen zeytin ağacına bakıyor. Kaynak Reuters
Filistinli bir adam, İsraillier tarafından tarafından kesilen zeytin ağacına bakıyor. Kaynak Reuters

Yahudi yerleşimciler, zeytin ağaçlarına verdikleri hasara ek olarak, özellikle zeytin hasat döneminde zaman zaman Filistinli çiftçilere de saldırıyor.

  • Paltrade (Filistin Ticaret Merkezi) 2018 verilerine göre 80.000 ila 100.00 Filistinli aile, geçinmek için her yıl ekim ve kasım aylarında gerçekleşen zeytin hasadına bel bağlıyor. Ayrıca verimli yıllarda zeytin hasadından elde edilen gelirin 160-191 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 bine yakın Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

İsrailli yerleşimciler, Filistinli bir adamın Ramallah yakınlarında zeytin toplamasını izliyor. Kaynak: Reutes.
İsrailli yerleşimciler, Filistinli bir adamın Ramallah yakınlarında zeytin toplamasını izliyor. Kaynak: Reutes.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.