"Yavaş yavaş Batı Şeria'nın ilhakına şahit oluyoruz"

İsrail güçleri çeşitli sebepler öne sürerek Batı Şeria'daki Filistinli yerleşim yerlerini yıkıyor.

İsrail’in Batı Şeria’da gerçekleştirdiği eylemlerin sonuçlarından, Etiyopya’nın ilk kadın cumhurbaşkanına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

"Yavaş yavaş Batı Şeria'nın ilhakına şahit oluyoruz"
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Michael Lynk, BM Genel Kurulunun insan hakları konularını görüşen üçüncü komitesine yıllık raporunu sunmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gazze'de her geçen gün kötüye giden insani duruma dikkati çeken Lynk, yasa dışı yerleşim birimlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve işgal altındaki topraklarındaki yerleşim birimlerinin "savaş suçu" teşkil ettiğini belirtti.
"Yavaş yavaş Batı Şeria'nın ilhakına şahit oluyoruz" Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Michael Lynk, BM Genel Kurulunun insan hakları konularını görüşen üçüncü komitesine yıllık raporunu sunmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gazze'de her geçen gün kötüye giden insani duruma dikkati çeken Lynk, yasa dışı yerleşim birimlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve işgal altındaki topraklarındaki yerleşim birimlerinin "savaş suçu" teşkil ettiğini belirtti.
Suudî Arabistan'dan Pakistan'a 3 milyar dolar
Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan mutabakat zaptına göre Suudi yönetimi, Pakistan'a 3 milyar dolar borç verecek. İktidar partisi Pakistan Adalet Hareketinin (PTI) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Çöldeki Davos" toplantıları için Suudi Arabistan'da bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han ile Suudi yetkililer arasında mutabakat zaptı imzalandığı belirtildi. Mutabakata göre Suudi yönetimi, Pakistan'a 3 milyar dolar borç verecek.
Suudî Arabistan'dan Pakistan'a 3 milyar dolar Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan mutabakat zaptına göre Suudi yönetimi, Pakistan'a 3 milyar dolar borç verecek. İktidar partisi Pakistan Adalet Hareketinin (PTI) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Çöldeki Davos" toplantıları için Suudi Arabistan'da bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han ile Suudi yetkililer arasında mutabakat zaptı imzalandığı belirtildi. Mutabakata göre Suudi yönetimi, Pakistan'a 3 milyar dolar borç verecek.
Aileleri tutukluları göremeyecek
İsrail parlamentosu (Knesset), Filistinli aileleri, İsrail cezaevlerinde tutuklu yakınlarını ziyaretten men eden yasa tasarısını ilk oylamada onayladı. Knesset basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Knesset’te yapılan yasa tasarısının ilk oylaması, 11’e karşı 58 oyla kabul edildi.” denildi.
Aileleri tutukluları göremeyecek İsrail parlamentosu (Knesset), Filistinli aileleri, İsrail cezaevlerinde tutuklu yakınlarını ziyaretten men eden yasa tasarısını ilk oylamada onayladı. Knesset basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Knesset’te yapılan yasa tasarısının ilk oylaması, 11’e karşı 58 oyla kabul edildi.” denildi.
Afganistan'da seçim bilançosu: 36 ölü
Afganistan'da seçim günü boyunca seçim merkezlerini hedef alan 193 saldırıda 36 kişinin öldüğü bildirildi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Yardımcısı Ahtar Muhammed İbrahimi, milletvekili seçimleri için oy kullanma işleminin başladığı saatten bu yana ülke genelinde 193 saldırı düzenlendiğini söyledi.
Afganistan'da seçim bilançosu: 36 ölü Afganistan'da seçim günü boyunca seçim merkezlerini hedef alan 193 saldırıda 36 kişinin öldüğü bildirildi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Yardımcısı Ahtar Muhammed İbrahimi, milletvekili seçimleri için oy kullanma işleminin başladığı saatten bu yana ülke genelinde 193 saldırı düzenlendiğini söyledi.
Kendisini taşladılar, ailesini cezalandırıyorlar
İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarında geçtiğimiz 12 Ekim günü Yahudi yerleşimcilerin attığı taşların başına isabet etmesi sonucu can veren Filistinli Âişe Muhammed Rabi (47) adlı kadının ailesi, çalışma izinlerinin iptal edilmesiyle büyük şok yaşadı. İsrail İç Güvenlik Servisi (Şin-Bet) tarafından yapılan açıklamada iptalin “geçici” olduğu savunulurken, Âişe Rabi’nin eşi ve erkek kardeşleri, karara tepki gösterdi.
Kendisini taşladılar, ailesini cezalandırıyorlar İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarında geçtiğimiz 12 Ekim günü Yahudi yerleşimcilerin attığı taşların başına isabet etmesi sonucu can veren Filistinli Âişe Muhammed Rabi (47) adlı kadının ailesi, çalışma izinlerinin iptal edilmesiyle büyük şok yaşadı. İsrail İç Güvenlik Servisi (Şin-Bet) tarafından yapılan açıklamada iptalin “geçici” olduğu savunulurken, Âişe Rabi’nin eşi ve erkek kardeşleri, karara tepki gösterdi.
"Kuzey Makedonya"ya meclisten onay
Makedonya Meclisinde yapılan oylamada, Yunanistan ile daha önce varılan anlaşma kapsamında ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini kapsayan anayasa değişikliği önerisi kabul edildi. Önerinin kabul edilmesi için gerekli 3'te 2'lik çoğunluk bazı muhalefet milletvekillerinin de desteği ile sağlandı. 120 sandalyeli mecliste 80 milletvekili öneri lehine oy verdi.
"Kuzey Makedonya"ya meclisten onay Makedonya Meclisinde yapılan oylamada, Yunanistan ile daha önce varılan anlaşma kapsamında ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini kapsayan anayasa değişikliği önerisi kabul edildi. Önerinin kabul edilmesi için gerekli 3'te 2'lik çoğunluk bazı muhalefet milletvekillerinin de desteği ile sağlandı. 120 sandalyeli mecliste 80 milletvekili öneri lehine oy verdi.
Ürdün’de sel felâketi: 18 ölü, 34 yaralı
Ürdün’ün batı bölgelerini etkisi altına alan yoğun yağışlar nedeniyle, doğal afet durumu yaşanıyor. Ölüdeniz kıyılarındaki bazı kasabalarda seller çok sayıda can kaybına yol açtı. Ürdün yetkili makamlarından yapılan açıklamada 18 kişinin öldüğü, 34 kişinin de yaralandığı belirtilirken, kayıp olduğu tespit edilen onlarca kişiyi arama çalışmaları ise sürdürülüyor.
Ürdün’de sel felâketi: 18 ölü, 34 yaralı Ürdün’ün batı bölgelerini etkisi altına alan yoğun yağışlar nedeniyle, doğal afet durumu yaşanıyor. Ölüdeniz kıyılarındaki bazı kasabalarda seller çok sayıda can kaybına yol açtı. Ürdün yetkili makamlarından yapılan açıklamada 18 kişinin öldüğü, 34 kişinin de yaralandığı belirtilirken, kayıp olduğu tespit edilen onlarca kişiyi arama çalışmaları ise sürdürülüyor.
İsrail güçleri Gazze sınırında
İsrail ordusu, 19 Ekim'de 30'uncu haftasına giren "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterileri öncesi abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına büyük askeri yığınak yaptı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına onlarca tank, zırhlı araç ve çok sayıda asker sevk edildi.
İsrail güçleri Gazze sınırında İsrail ordusu, 19 Ekim'de 30'uncu haftasına giren "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterileri öncesi abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına büyük askeri yığınak yaptı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına onlarca tank, zırhlı araç ve çok sayıda asker sevk edildi.
Rejim İdlib'e saldırmaya devam ediyor
Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, ateşkesin korunması için Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan mutabakata rağmen, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne düşük yoğunluklu topçu atışlarına devam ediyor.
Rejim İdlib'e saldırmaya devam ediyor Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, ateşkesin korunması için Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan mutabakata rağmen, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne düşük yoğunluklu topçu atışlarına devam ediyor.
Etiyopya tarihinde ilk kadın cumhurbaşkanı
Etiyopya Parlamentosu’nda gerçekleştirilen oylamada, ülke tarihinin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Milletvekillerinin ve kabine üyelerinin tam kadro yer aldığı oylamanın sonucunda, 69 yaşındaki deneyimli diplomat Sahle-Work Zewde, geçtiğimiz hafta istifa eden Mulatu Teshome’un koltuğuna oturmaya hak kazandı. Sahle-Work, haziran ayından bu yana, Birleşmiş Milletler bünyesinde “Afrika Birliği Özel Temsilcisi” olarak görev yapıyordu.
Etiyopya tarihinde ilk kadın cumhurbaşkanı Etiyopya Parlamentosu’nda gerçekleştirilen oylamada, ülke tarihinin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Milletvekillerinin ve kabine üyelerinin tam kadro yer aldığı oylamanın sonucunda, 69 yaşındaki deneyimli diplomat Sahle-Work Zewde, geçtiğimiz hafta istifa eden Mulatu Teshome’un koltuğuna oturmaya hak kazandı. Sahle-Work, haziran ayından bu yana, Birleşmiş Milletler bünyesinde “Afrika Birliği Özel Temsilcisi” olarak görev yapıyordu.