Yemen'de Husiler, Kurban Bayramı öncesinde haraç kampanyası başlattı

Kurban Bayramı’nı fırsat bilen Husiler, kontrolleri altındaki çeşitli şehirlerde tüccarları ve dükkân sahiplerini hedef alan yeni bir haraç alma kampanyası başlattı.
Kurban Bayramı’nı fırsat bilen Husiler, kontrolleri altındaki çeşitli şehirlerde tüccarları ve dükkân sahiplerini hedef alan yeni bir haraç alma kampanyası başlattı.

Husiler, Yemen’deki cephelere kurbanlık bağışı yapılması ve barınma ücreti ödenmesi bahanesiyle halka haraç kampanyası dayatmaya başladı.

Yemen'de İran destekli Husiler yaklaşan Kurban Bayramı’nı fırsat bilerek, kontrolleri altındaki çeşitli şehirlerde tüccarları ve dükkân sahiplerini hedef alan yeni bir haraç alma kampanyası başlattı.

Devlet kurumları ve üniversiteler de haraca tabi tutulurken, Husiler adam kaçırma, mülke zarar verme ve gasp eylemleriyle birlikte konutlara da yeni haraçlar uygulanmaya başladı.

  • Husilerin söz konusu eylemi, kontrolü altındaki resmî kurumları kapsayacak şekilde genişletildi. Öyle ki bu kurumlara cephedeki milislerin bayram ihtiyaçlarının karşılanması çağrısı yapıldı. Ayrıca kurbanlık hayvanların yanı sıra büyük tüccarlara ve dükkân sahiplerine bağışlanması gereken giysiler, hediyeler ve yiyeceklerin cephelere bağışlanması istendi.
Husi mücahidleri desteklemek için halka dağıtılan zarflarla halk, bağış yapmaya zorlanıyor.
Husi mücahidleri desteklemek için halka dağıtılan zarflarla halk, bağış yapmaya zorlanıyor.

Husi darbeciler, İbb vilayetindeki (başkent San'a’nın 193 km güneyinde) bazı yetkilileri, cephedeki savaşçılara çeşitli nakdî ve aynî bağışlara ek olarak 2 bin 705 canlı hayvan bağışlamaya zorladı.

Husi milisler, İbb Üniversitesi, Cable şehrinde bulunan fakültelerine, eğitim, sağlık, vergi ve finans dairelerine, zekat dairesine, vakıflara, iletişim, temizlik ve petrol şirketine bağışlanmasını talep ettikleri büyükbaş hayvanları dağıttı.

Ev sahiplerinden konutları için haraç toplandı

Husiler, cephelerdeki milislerini desteklemek için başkent San'a’daki konut sahiplerinden de yeni haraçlar alıyor.

  • Şarku’l Avsat’a konuşan San'a’daki yerel kaynaklar, Husi liderlerin mahalle yetkililerini her birinin üzerinde ev sahibinin adının ve "Kolay da olsa zor da olsa sefere çıkın ve mallarınızla canlarınızla Allah yolunda cihat edin" ayetlerinin yazılı olduğu boş zarfları dağıtmaya mecbur ettiğini bildirdi.

Husiler, ülkenin sınırlarında konuşlanmış Yemen ordusundaki cesur mücahidleri desteklemek için resmî makamlara, canlı hayvan bağışlamaları çağrısı yaptı.

Husi liderler, ödeme ve bağış yapmayı reddedenleri ağır cezalarla tehdit etti. Bu durum, birçok vatandaşı, özellikle yaklaşan Kurban Bayramı ve zorlu yaşam koşullarına rağmen “bağış yapmaya” mecbur bıraktı.

Son olarak, San'a’nın kuzeyindeki el-Hasba Mahallesi’nde bulunan er-Rouni pazarında bir Husi lider, silahlı adamlarıyla birlikte sokak satıcılarına ve tezgah sahiplerine saldırdı. Birçok satıcı tarafından kullanılan tüm malları, ekipmanları, büfeleri ve arabaları kasten imha etti. Ayrıca hiçbir sebep açıklamadan bazı milislerin satıcıların mal ve eşyalarını gasp etmelerine izin verdi.

San'a’daki kaynaklara göre söz konusu Husi lider, silahlı adamları ve bir dizi yağmacı çete üyesiyle aniden pazara baskın düzenledi. Ayrıca satıcıları ihlaller yapmakla ve cepheleri ve milisleri desteklemek için kendilerinden istenen parayı ödememekle suçlayarak saldırı başladı.

Satıcılar, milisler lehine kendilerinden istenen tüm meblağları ödediklerini kanıtlamaya çalışsalar ve senetleri gösterseler de Husi lider onlara itiraz etme fırsatı vermedi. Satıcıları dinlemeye yanaşmayan Husi lider, takipçilerini saldırı ve yağmalamaya yönlendirmeden önce mallarını pazardan çıkarmaları için satıcılara birkaç dakika verdi.

Seyyar satıcılar da haraçlardan nasibini aldı

Öte yandan, başkent San'a’nın batısındaki Manaha kasabasındaki Husi milisler; temizlik, israfı önleme ve trafik sıkışıklığını ortadan kaldırma gerekçesiyle halka açık yolların kenarlarına dağılmış seyyar satıcıların ve tezgah sahiplerinin peşine düştü ve mallarına el koydu.

Husiler, temizlik ve trafik sıkışıklığını önleme bahanesiyle başkent San'a’nın kuzeydoğusundaki bir pazarı yıktı.
Husiler, temizlik ve trafik sıkışıklığını önleme bahanesiyle başkent San'a’nın kuzeydoğusundaki bir pazarı yıktı.
Bu keyfî tedbirler, sokak satıcılarının iş yaptığı bölge halkları tarafından kınansa da, Husi milislere bağlı medya organları, ortaya konulan eylemlerin halk tarafından kabul gördüğünü iddia etti.

Özellikle sokak satıcıları, insanları ihtiyaçlarını karşılamak için büyük şehirlere ve büyük pazarlara gitme zahmetinden kurtardığı için halk, ülkedeki zor ekonomik koşullar ve kötüleşen insani kriz ortasında sokak satıcılarının gelir kaynaklarının hedef alınmasına karşı Husilere öfkesini dile getirdi.

Husi milislere ait medya organlarına göre bayındırlık işleri ve belediye ofisleri, geçtiğimiz günlerde pazarları izlemek ve tüccarların, dükkân sahiplerinin ve sokak satıcılarının temizlik ve trafik kurallarına olan bağlılıklarını takip etmek için toplantılar gerçekleştirdi. Esnaflar ise bu durumu, kendilerine şantaj yapmak, tüccar ve satıcılara vergi ve telif ücreti yüklemek için bir gerekçe olarak nitelendiriyor.

Kaynak: Şark'ul Avsat