"Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor"

Yetersiz beslenme dolayısıyla tedavi altına alınan 10 aylık Yemenli bir bebek.
Yetersiz beslenme dolayısıyla tedavi altına alınan 10 aylık Yemenli bir bebek.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Vanessa Huguenin; Yemen'deki insani krizin dünyanın en kötüsü olduğunu, toplam nüfusu 30,5 milyon olan ülkede nüfusun yüzde 80'inin (24,3 milyon) insani yardım ve korumaya muhtaç durumda bulunduğunu vurguladı. Yetersiz beslenme hiç bu kadar kötü olmamıştı diyen Huguenin; "Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor. Ülkenin bazı bölgelerinde şu anda dört çocuktan biri (yetersiz beslenmenin yol açtığı) "akut açlık" yaşıyor." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Vanessa Huguenin, Yemen'deki insani krizin dünyanın en kötüsü olmayı sürdürdüğünü belirterek "Yetersiz beslenme hiç bu kadar kötü olmamıştı. Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor. Yemen'de 13,5 milyon kişi şu anda açlıktan ölme riski altında." dedi.

Ülkede Husilerin 2014 yılında başkent Sana'yı ele geçirmesiyle başlayan iç savaş 2020'de ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi.

BM verilerine göre, Yemen halkının yaşadığı insani kriz, 2020 yılında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle kritik boyutlara ulaştı.

Yemen'de bir pazar yerini dezenfekte eden görevli.
Yemen'de bir pazar yerini dezenfekte eden görevli.

Huguenin, Yemen'deki insani duruma ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

  • "Yemen'deki insani kriz dünyanın en kötüsü olmayı sürdürüyor." diye konuşan Huguenin, toplam nüfusu 30,5 milyon olan ülkenin yüzde 80'inin (24,3 milyon) insani yardım ve korumaya muhtaç olduğunu vurguladı.

Huguenin, Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması'nın (IPC) hazırladığı yeni araştırmaya göre, Yemen'de 16 bin 500 kişinin"kıtlık benzeri koşullarda yaşadığını", bu sayının 2021'de üçe katlanmasının beklendiğini aktardı.

Yemen'de 16 bin 500 kişinin kıtlık benzeri koşullarda yaşadığı bildiriliyor.
Yemen'de 16 bin 500 kişinin kıtlık benzeri koşullarda yaşadığı bildiriliyor.

Yemen'de 13,5 milyon kişinin açlıktan ölme riski altında olduğunu veya devam eden çatışmaların ortasında ailelerini doyurmaya yetecek kadar gıda bulmakta zorlandığını vurgulayan Huguenin, "Haziran 2021 itibarıyla bu sayı 3 milyon artabilir. Yani ülkenin yarısından fazlası akut açlık içinde yaşıyor olabilir." uyarısını yaptı.

Sözcü Huguenin, Kovid-19 salgınının da ülkede sadece yüzde 50'si işlevsel olan "kırılgan sağlık sistemine" ek yük getirdiğine, bunun da halkın "ölümcül hastalıklara" karşı tedavi olmasına engel oluşturduğuna işaret etti.

Yemen'de tedavi altına alınan bir Kovid-19 hastası.
Yemen'de tedavi altına alınan bir Kovid-19 hastası.

"Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor"

Uluslararası toplumu, Yemen için belirlenen insani yardım fonlarına destek ve ülkede şiddete son vermeye çağıran Huguenin, şunları kaydetti:

"Şu anda kıtlığı önlemek en önemli öncelik. Kıtlığın hakim olmasını önlemek için herkes elinden gelen her şeyi yapmalıdır.

Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor.
Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor.
  • Yetersiz beslenme hiç bu kadar kötü olmamıştı. Yemenliler 'aç kalmıyor', açlıktan ölüyor. Ülkenin bazı bölgelerinde şu anda dört çocuktan biri (yetersiz beslenmenin yol açtığı) "akut açlık" yaşıyor.

Yemen'deki kıtlığı nasıl durduracağımızı zaten biliyoruz çünkü bunu iki yıl önce dünya yardım etmeyi seçtiğinde başardık. Bu, şiddetli beslenme yetersizliği olan on binlerce çocuk dahil milyonlarca hayatın kurtarılmasına yardımcı oldu. Dünya artık yardım etmemeyi seçerse, bu çocukların çoğu ve aileleri yine açlıkla yüzleşecek."

Yemen'de krizi çözmek için siyasi çözüm gerekli.
Yemen'de krizi çözmek için siyasi çözüm gerekli.

Huguenin, "nihayetinde Yemen'deki krizi sona erdirmek için siyasi çözüm gerekeceğinin" altını çizerek "Aynı zamanda Yemen’in harap ekonomisi için güvenilir bir destek gerekiyor. Bu arada milyonlarca kişinin hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyacı olacak." ifadelerini kullandı.