Melisa çayının faydaları nelerdir?

Melisa çayının faydaları saymakla bitmiyor.
Melisa çayının faydaları saymakla bitmiyor.

Nane ailesinden biri olan ve hafif limon kokusuyla kendisine hayran bırakan melisa çayının faydaları saymakla bitmiyor. Limon nanesi ve kovan otu olarak da bilinmektedir. İşte melisa çayının bilinmeyen birbirinden güzel faydaları.

İÇİNDEKİLER

Melisa çayının faydaları antiseptik ve sedatif özelliği sayesinde uçuk yara, sinek ısırığı ve sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Melisa çayı cildi güzelleştirirken, sakinleştirici özelliğiyle insan vücudunu dinlendirir.

Melisa çayı uykusuzluk zamanlarınızda ve yaygın inanışa göre geceleri bir fincan melisa çayı tüketerek uykuya hazır hale gelerek kolayca gevşeyebilirsiniz. Melis çayı sindirim ve boşaltım sistemine sağladığı ciddi faydaları ile bilinir. Gaz sancısı çeken kişiler çayı tükettiğinde ağrıları gidererek sindirimi düzenler. Konsantrasyon artırıcı etkisiyle melisa çayı özellikle ders çalışırken ve kitap okurken tüketilen hafızayı güçlendirir. Bir fincandan fazla tüketildiğinde sinir sistemini rahatlatarak uykunuzu kısa sürede getirerek çalışmalarınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden melisa çayını dengeli bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Melisa çayı nedir?

Melisa çayı kovan otu, limon nanesi gibi farklı isimlerle bilinir. Melisa çayının yaprakları doğal bir bitki türü olarak bilinmektedir. Baharat olarak tüketilen Melisa çayı en yoğun etkisiyle demleme çayı olarak tüketilir. Çayı sade olarak ya da limonla içebilir, faydalı aromasıyla şifa kaynağı olarak keyifle tüketebilirsiniz.

Melisa çayının faydaları hangileridir?

Melisa çayının faydaları bitkinliği ve halsizliğe iyi gelmesiyle bilinir. Melisa çayının faydaları şunlardır:

  • · Vücutta sedatif özelliği gösterdiğinden stresi azaltarak zihni dinlendirir. Melisa çayı sinirleri gevşeterek ruhu dinlendirir.
  • · Melisa çayı uyku problemi olanlar için şifa kaynağıdır.
  • · Bağırsak hareketlerini düzenleyen çay gaz giderici özelliğiyle bilinir.
  • · Kalp spazmına karşı oldukça faydalı bir çaydır.
  • · Melisa çayı göz tansiyonuna iyi gelir. Özellikle uyku problemi olanlar için birebir şifa kaynağıdır. Çayın rahatlatıcı etkisiyle kolayca uykuya dalmanızı sağlar. Vücudunuzun gevşemesine yardım eder.
  • · Vücutta kolayca ter atılmasına yardım eder.
  • · Spazm çözücü etkisiyle sindirim sistemine yardım eder. Mide problemine iyi gelen Melisa çayı, gevşetici etkisiyle vücudun şifa kaynağıdır.
  • · Uçuk ve ağız içi yaraları için tedavi kaynağıdır. Saç derisinde oluşan egzama ile mantar rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.
  • · Böbrek ve sindirim sistemine tedavi kaynağı olarak kullanılır ve kaşıntı, kızarıklıkları anında yok eder.
  • · Melisa çayı doğal ağrı kesici olma özelliğiyle özellikle grip ya da nezle için şifa kaynağıdır.
  • · Melisa çay tansiyonu dengeleyerek özellikle yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilir.
  • · Hafıza güçlendiren özelliğiyle konsantrasyonu artırıcı etkiye sahiptir. Özellikle Alzheimer hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırır.
  • · Kilo vermeye yardımcı bir çay seçeneğidir. Doğal bir ağrı kesici özelliğiyle adet sancılarına iyi gelir. Melisa çayı ciltteki nem dengesini sağlayarak, gözeneklerin temizlenmesini sağlar.
  • · Sivilce ve siyah nokta oluşumunu engelleyerek cilt sağlığının korunmasında son derece etkilidir.
  • · Melisa çayı güneşin zararlı etkilerini ortadan kaldırarak cildinizi koruyabilirsiniz.

Melisa çayı nasıl hazırlanır?

Melisa çayı hazırlama için 1 çay kaşığı kurutulmuş Melisa otuna bir fincan kaynamış suya ekleyin. Karışımı 10 dakika demlenmesi için bekletin. Çayı süzdükten sonra içime hazır demektir. Çayı sıcak sunumu ve sayısız şifa kaynağı özelliğiyle keyifle tüketebilirsiniz.

Melisa çayı ne zaman içilir?

Melisa çayını içme zamanı genellikle gece vakitleridir. Çayın uyku getiren özelliği ve sedatif etkisiyle rahatlayarak kısa sürede uykunuz gelebilir. Melisa çayı özellikle önemli işlerinizi gerçekleştirirken, sınav öncesi araç kullanırken ya da toplantıdan hemen önce içebilirsiniz. Vücudunuzun yorgunluğunu alan ve zinde tutan çayı keyifle yudumlayarak rahatlayabilirsiniz.

Melisa çayını tüketirken stres atıcı özelliğiyle tüketirken gece vakitlerini tercih ederek hem deliksiz bir uyku çekebilir, hem de günün yorgunluğunu kolayca atabilirsiniz. Uzman hekim kontrolünde Melisa çayı karışımını hazırlayarak dengeli bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz. Fiziksel gelişim sürecini etkileyen yönüyle 16 yaş altındaki çocukların Melisa çayı içmemesi önerilmektedir.