Neşet Ertaş kimdir?

Eserleriyle gönüllere taht kuran Neşat Ertaş kimdir?
Eserleriyle gönüllere taht kuran Neşat Ertaş kimdir?

25 Eylül 2012 tarihinde 74 yaşındayken vefat eden ve en önemli Türk halk ozanlarından biri olan Neşat Ertaş kimdir?

İÇİNDEKİLER

1938 yılında Kırşehir ilinin Akpınar ilçesinde Kırtıllar Köyü’nde Neşet Ertaş doğmuştur. Neşet Ertaş, ölümsüz eserleri arkasında bırakmış bir halk ozanıdır. Halk arasında Neşet Ertaş’a Bozkırın Tenekesi lakabı verilmiştir. Neşet Ertaş’ın eşinin adı Leyla Ertaş’tır. Neşet Ertaş, abdallık geleneğinin en son ve en büyük temsilcisidir. Neşet Ertaş’ın çalıdğı çalgılar arasında bağlama, tambur, keman vardır. Bu büyük üstad eserlerini genellikle bağlama eşliğinde söylüyordur.

Neşet Ertaş’ın halk ozanlığında etkili olduğu yıl aralığı 1950 ve 2012 yılları arasındadır. İlk olarak 1957 yılında Şençalar Plak şirketi ile Neşet Ertaş anlaşarak ilk plağını çıkarmıştır. Ardından 1997 ile 1999 yılları arasında İdobay Müzik şirketi ile çalışmıştır. 1999 yılı ile 2005 yılları arasında ise Kalan Müzik şirketi ile çalışmıştır. En son olarak ise 2005 ile 2012 yılları arasında Bayar Müzik şirketi ile çalışmıştır. 25 Eylül 2012 tarihinde Neşet Ertaş 74 yaşında iken vefat etmiştir.

Neşet Ertaş’ın çocukluk dönemi

Neşet Ertaş Kırşehir ilinde doğmuş ve bu şehirde uzun yıllar yaşamış bir Türk halk ozanıdır. Babası Muharrem Ertaş’dır. Muharrem Ertaş’ta büyük bir bağlama ustasıdır. Neşet Ertaş’ın annesinin adı ise Döne Ertaş’tır. Neşet Ertaş 8 yaşında iken yaşadığı Kırtıllar köyünden ailesi ile birlikte İbikli köyüne taşınmışlardır. Neşet Ertaş daha 12 yaşında iken annesi Döne Ertaş’I kaybetmiştir.

Annesinin vefatından sonra babası Yozgat ilinde Kırıksu köyünden Arzu isimli bir kadınlar evlenince Neşet Ertaş’ta onlarla beraber Yozgat ilinin Yerköy ilçesinde yaşamıştır. Neşet Ertaş müzik ile ilk olarak ilkokula giderken tanışmıştır. İlkokula giderken aynı zamanda keman çalmayı ardından da bağlama çalmayı öğrenmiştir.

Bu dönemde babası ile beraber düğünlerde saz ile birlikte türküler söylemeye başlamıştır. Neşet Ertaş çocukluğunda babası sayesinde Türk halk müziği ile tanışınca etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu uzun yıllar dile getirmiştir. Hatta bu durumu şu sözleri ile sürekli söylemiştir; “Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız”.

Neşet Ertaş’ın sanat hayatı

Neşet Ertaş çocukluk döneminden sonra 2 yıl Kırıkkale’de bulunduktan sonra İstanbul’a 1957 yılında gelmiştir. Bu yılda Şençalar Plak şirketinde ilk plağı olan “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” plağını çıkarır. Bu plak babasının türküsüdür, Neşet Ertaş seslendirme yapmıştır. Neşet Ertaş bu plak ile çok rağbet görmüştür. İstanbul’da 2 yıl kaldıktan sonra Ankara’ya yerleşen Neşet Ertaş burada birçok sahne alır.

Neşet Ertaş evlilik hayatı

1962 yılına gelindiğinde Neşet Ertaş askerliğini yapmak üzere İzmir Nazlıdere’ye gider. Askerden döndükten sonra sahne aldığı bir gazinoda Leyla isimli bir kadınla tanışır ve aşık olur. Leyla Hanım ile Neşet Ertaş evlenirler. Fakat babası bu evliliğe olumlu bakmaz.

Bu sebeple Neşet Ertaş ve babası Muharrem Ertaş uzun yıllar küs kalır. Bu süreçte Neşet Ertaş’ın Döne ve Canan isimli iki tane kız çocuğu ve Hüseyin isimli bir erkek çocuğu olur. 1970 yılında Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş boşanırlar.

Neşet Ertaş sanat hayatı nasıl devam etti?

1978 yılına gelindiğinde Neşet Ertaş aşırı sigara ve alkol tüketiminden dolayı parmak felci geçirir. Bu felcin tedavisi için Almanya’ya kardeşinin yanına gider. Uzun yıllar Almanya’da kalan Neşet Ertaş 2000 yılında İstanbul’a dönerek sahne almıştır.

Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığı zamanında Neşet Ertaş’a bizzat kendisi devlet sanatçısı unvanını takdim etmiştir. Fakat Neşet Ertaş bu unvanı herkesin bu devletin sanatçısı olduğunu söyleyerek reddetmiştir. Neşet Ertaş’ın bu davranışına halk çok destek vermiştir. UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envarterine Neşet Ertaş’ın ismide alınmıştır.

İTÜ Devlet Konservatuvarı’nda günümüzde de Neşet Ertaş’ın bağlama kültürü ders olarak verilmiştir. Hatta Neşet Ertaş’ın eserleri ve hayatı Doç.Dr. Erol Parlak tarafından kaleme alınmıştır.

Neşet Ertaş’ın eserleri

Neşet Ertaş’ın anısına birçok okula ve caddeye isimi verilmiştir. Kırşehir ilinde babası ile beraber anıtını dikmişlerdir. Dünyadaki heykeli yapılan ilk saz üstadıdır. Neşet Ertaş’ın eserleri arasında şunlar vardır:

  • · Çoban
  • · Hareli Gelin
  • · Diloylu Halay Havası
  • · Varıp Bir Kız On Yaşına Değince
  • · Şeytanın Atına Binip Yeldirme
  • · Bir Leyla Misali
  • · Yardan Tatlısı Bulunmaz
  • · Engeller Koymuyor Yar Sana Varsam
  • · Ceylan
  • · Vefasız Yar Aşkına (vay bana vah bana)
  • · Kıbrıs Destanı (Kıbrıs Barış Harekâtından Sonra Yazmış Olduğu Türküsü)
  • · Giyindim Kuşandım Gittim Düğüne
  • · Aşk Elinden Ağlayan
  • · Sar Leyla Leyla (ayrıldığı karısına yazmıştır)
  • · Hasta Düştüm
  • · Tor Şahin Misali
  • · Uyma Sakın
  • · Yolcu (Bu dünyaya gelen yolcu)