Damga vuran teknoloji: NFT nedir?

 Non-Fungible Token
Non-Fungible Token

Son dönemde adını sıklıkla duyduğumuz NFT, kripto dünyasının ilgi odağında yer alıyor. NTF tam olarak nedir, nasıl üretilir ve kullanılır? İşte NFT ile ilgili tüm detaylar...

Bu yıla damga vuran teknolojilerden biri olan NFT hakkında peş peşe sorular geliyor. Kripto parada yeni teknolojiler kendini gösteriyor. Peki NFT nedir? NFT nasıl yapılır, nasıl alınır? İşte NFT ile ilgili bilinmesi gerekenler...

NFT'nin anlamı nedir?

NFT, İngilizce Non-Fungible Token kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Takas Edilemez Jeton demektir.

NFT ne işe yarıyor?

NFT olarak adlandırılan bu teknoloji büyük çoğunlukla dijital eserleri kripto zincirinde alınabilen ya da satılabilen ürünlere dönüştürüyor ve büyük kitlelere ulaştırmayı sağlıyor. NFT dijital bir şeyin kendine has olmasını sağlıyor. Yani bölünemeyen ve kendine has olan bir sembol bir sertifika gibi de düşünülebilir.

NFT ile satılan ürünler aynı zamanda türünün tek örneği oluyor ve doğrulabilir varlıklara dönüştüğü için çok yüksek fiyatlara alıcı bulunuyor.

NFT nasıl yapılıyor?

NFT'ler, Ethereum isimli bir blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanmış ve ERC-727Ctoken standartlarına göre üretilmektedir. Kullanıcılarının blok zincirinin teknik dünyasında kaybolmaması için işlemlerin kolaylıkla gerçekleştirilmesine olanak sağlayan platformlar bulunmaktadır. NFT üretimi için gereksinim duyulan tek şey dijital kripto para cüzdanıdır.

Benzersiz dijital varlıklar gelişiyor

NFT yani Non-Fungible Token. İçerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtını bulunduran benzersiz dijital varlıklar. Futbol kulüpleri, müzeler, sanat evleri, oyun firmaları hatta işletmelerin de kendilerine göre farklı iş modelleri geliştirmesinin önü açılıyor. Türkiye’de de başarılı örneklere şahit olduk. NFT yani token çıkaran pek çok futbol kulübü var. Bu yöntemle futbol kulüpleri ve sanatçılar ek gelir elde ediyor.

Farklı kullanım alanı mevcut

Türkiye’de NFT’ler daha çok birer sanat eseri ve koleksiyon olarak ele alınıyor. Farklı alanlarda kullanımları da artıyor. NFT çerçevesinde yeni girişimler de kuruluyor. NFT’ler için yapay zeka destekli pazaryeri kuruldu. NFT’leri kullanarak oyun oynama fikri son bir senedir çok revaçta. Oyunlarda, takas edilebilir ve satın alınabilir benzersiz öğelere yönelik çok büyük bir talep var. Mikro işlemler ve oyun içi satın almalar, NFT’lerden ve blockchain teknolojisinden faydalanabilecek milyar dolarlık bir oyun sektörü yaratıyor.