Alternatif eğitim için okuma önerileri

Kitaplar
Kitaplar

Alternatif eğitim ile ilgili kitapları sizler için derledik.

Alternatif Eğitim

Ed. Matt Hern

KalkedonYayınları

Alternatif Eğitim
Alternatif Eğitim

Alternatif eğitimle ilk kez karşılaşıyorsanız, işte size iyi bir giriş kitabı. Editörün isabetli seçimleriyle bir araya getirdiği makalelerden oluşan kitapta, alternatif eğitimin felsefi köklerinden cari uygulamalara, okul örneklerine kadar zengin bir yelpaze mevcut. Ilımlılarla radikaller, eski tüfeklerle yeni nesil bir arada.

Özgür Eğitim

Joel Spring

Ayrıntı Yayınları

Özgür Eğitim
Özgür Eğitim

Zorunlu eğitime dair çokça tanımla karşılaştınız dosya boyunca, Spring buna bir ekleme daha yaparak “içselleştirilmiş otorite” diyor. Bu tanımla birlikte kaçınılmaz bir özgürleşme ihtiyacı doğacaktır. Bireyin toplumla ilişkisini “boyun eğiş”ten “uzlaşma”ya taşımaya çalışan eser, çocukları bu süreçte kolay kontrol edilebilir makine olmaktan özgür bireyler olmaya da davet ediyor.

Okulsuz Toplum

Ivan Illich

Şule Yayınları

Okulsuz Toplum
Okulsuz Toplum

Illich ıskalanmaması gereken bir anarşist. Okulsuz Toplum dönemine bomba gibi düşmüş, her şeyden önce “okulsuzlaşma” konusunda ciddi bir manifesto metin. Emperyal sistemin “zorunlu eğitim”de ürettiği büyük insan bilgisayarına karşı çıkış, önemli bir reddiye.

Ezilenlerin Pedagojisi

Paulo Freire

Ayrıntı Yayınları

Ezilenlerin Pedagojisi
Ezilenlerin Pedagojisi

“Ezilenlerin kendilerini, ezenlere ait olan ‘şeyler’ gibi hissetmeleri, dünya ve kendi haklarındaki görüşlerinin gerçek olmayışıyla ilgilidir. Ezenler için olmak sahip olmaktır; hemen hemen her zaman da hiçbir şeyi olmayanların sırtından sahip olmaktır. Ezilenler için varoluşsal tecrübelerinin belirli bir noktasında olmak, ezene benzemek değildir; fakat ezenin altında olmaktır, ona bağımlı olmaktır. Ezilenler duygusal olarak bağımlıdırlar.” s.50-51

Kaknüs Yayınları

Alternatif Eğitim Arşivleri

Alternatif eğitim dediğimizde aklımıza ilk gelen yöntemler Montessori, Waldorf ve Reggio Emilia… Kaknüs Yayınları bu yöntemleri eğitimciler ve anne babalar için bir rehber niteliğinde sunuyor. İlk yıllarından itibaren çocuğun doğasını tanıyabilir, öğrenme isteğine karşılık verebilir, yöntemleri uygulamış anne baba ve eğitimcilerin hikâyelerini bulabilir, yöntemlerin pedagojilerine uygun pratik uygulamalar yapabilirsiniz.

Zorunlu Eğitime Hayır!

Catherine Baker

Ayrıntı Yayınları

Catherine Baker, “zorunlu olan her şeye hayır” diyor. Okula, düşünce modellerine, öğretmenlere, eğitimdeki adaletsizliğe, yetişkinlerin çocuklar üzerinde kurdukları baskıya, öğrencilerin yaşama sevincini çalanlara, bireyin standartlaştırılmasına… Ve bunların hepsinin müsebbibi olarak gösterilen zorunlu eğitime! Baker, okula göndermediği kızı Marie’ye on dört yaşına bastığında bir mektup olarak bu kitabı yazıyor. Kitap, bir annenin gözünden kızını okula göndermeme nedenlerini okuyucuya sunuyor.

Cahil Hoca

Jacques Rancière

MetisYayınları

Joseph Jacocot, sürgünde bir Fransız. Belçika’da yarızamanlı bir iş bulur. Flamancadan başka bir dil bilmeyen bir sınıfa, kendisi Flamanca tek kelime dahi bilmeden Fransızca öğretmelidir. İşin altından çift dilli bir Telemak baskısı ile kalkar ama “öğretmek” için hiçbir şey yapmamıştır. Rancière bu hikâyeyi merkeze alarak bizi zihinsel özgürleşme üzerine keyifli, eğitim tasavvurumuzda delikler açacak bir yolculuğa çıkartıyor.

Okulsuz Büyümek

Ben Hewitt, Sinek Sekiz Yayınevi

“Çocuklar okulda, hayatlarından bu derece vazgeçmelerine değecek kadar önemli bir şey öğreniyorlar mı gerçekten? Ekran karşısında veya yaşıtlarıyla yan yana akıllı telefonlarıyla oyalanırken bir şey öğrenip öğrenmedikleri konusuna girmiyorum bile. Ben çocukların hayatta kendi yollarını çizebilmek için gerekli olan tüm bilgiyi (okuma, yazma, imla, temel matematik vb.) bir solukta ve tamamen gönüllü olarak öğrenebildiklerini gördüm. Çocuklarımın bu bilgileri, ebeveyn veya bir öğretmen müdahalesi olmadan özümseme kapasitelerine şahit olduktan sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki; bu bilgilerin resmî eğitimle verilmesine gerek yoktur.”