“At” için okuma önerileri

​“At”​  için  okuma  önerileri
​“At”​ için okuma önerileri

Nihayet Dergisi at ile kitap okuma önerileri

Türkiye’de, 1933 yılında safkan Arap atı yetiştirilme kararı verilmesi üzerine, Irak’tan satın alınıp Türkiye’ye getirilen Baba Sa’ad isimli atı anlatan Türk Romanı.

Türkiye’de yetiştirilen Arap atlarının atasını anlatması dışında, bir yarış atının hayatının okuyucuya aktarılması açısından da önemli bir eserdir.

Veliaht, Mahir Adıbeş, Bilgeoğuz Yayınları


Günümüz İngiliz atının atası olan ve zamanında İngiltere’de Byerley Turk olarak nam salan Türk atının hikâyesi.

Doğumunu, memleketindeki hayatını ve Osmanlı topraklarından çıkışını ve Viyana kuşatması sonrası seyisiyle beraber esir olup İngiltere’de devam eden süreci anlatan, edebî değeri bir yana, tarihî verileri paylaşması açısından da alanında benzersiz bir kitaptır.

Dikkatli okuyucular için ayrıca, eskiden yapılan bazı at eğitim ve bakım uygulamalarına ilişkin bilgiler de mevcuttur.

James, bu kitabı yazarken, kitaba konu olan at hakkında, kaynakların bulunduğu farklı ülkelerdeki bütün kütüphanelerde araştırma yapmıştır.

Türk Atı, Jeremy James, çev: Neşe Olcaytu, E Yayınları

Aytmatov, Gülsarı isimli at ve onu yetiştiren Tanabay isimli sahibinden hareketle, dönemin siyasi ve toplumsal yapısını, kültürel değerlerini anlatmaktadır.

Hem atın hem Tanabay’ın çalkantılı hayatlarını, hayallerini, şahit oldukları kültürel değişimi duygusal bir şekilde gözler önüne sermektedir.

Elveda Gülsarı,Cengiz Aytmatov, çev: Refik Özdek, Ötüken Neşriyat

At üzerine Türkiye’de yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biridir. Yazarların sosyal bilimci olması ve konuya bu gözle yaklaşılması, kitabın at üzerine yapılmış birçok çalışmadan farklı olmasını sağlamıştır. Tarihten günümüze, ata dair neredeyse bütün konuları ele almış önemli bir çalışmadır.

Yoldaşımız At, Kudret Emiroğlu , Ahmet Yüksel, YKY Yayınları





Necip Fazıl’ın kendine has edebî diliyle, hayranlık duyduğu atları hem kendi gözünde, hem de tarihî, felsefi, edebî açılardan ele aldığı ve kendi ifadesiyle “Atın Romanı” olarak belirttiği eseri. Atın hem maddi hem manevi boyutlarını anlatmaktadır.

At’a Senfoni, Necip Fazıl Kısakürek , Büyük Doğu yayınları

Klasik binicilik uygulamalarından Dresaj alanına ilişkin, hem binicinin hem de atın eğitimine yönelik ders kitabı niteliğinde kaynak kitap.

At Terbiyesi (Dresaj), Stefan M. Radtke, çev: Işık Çakır, Bilge Kültür Sanat

1650’li yıllardan sonra, özellikle Osmanlı topraklarından İngiltere’ye ithal edilen Doğulu atların, İngiliz kültürüne ve İngiliz atçılığına yaptığı etkileri araştıran önemli bir çalışmadır.

Kitap, kültürel ve tarihî değişimlerde atların ve genel olarak hayvanların etkisini göstermesi açısından değerli bir kaynaktır.

Asil Hayvanlar, Donna Landry, çev: Sinan Akıllı , E yayınları

Dünya genelinde bilinen ve yaygın olarak atlarla yapılan spor ve spor dışı bütün uygulamaların anlatıldığı kapsamlı bir çalışma.

Dünyada Atçılık Uygulamaları, M. Tekin Koçkar , Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yayınları

Edebiyat, tarih, sanat gibi birçok açıdan at konusunun işlendiği, farklı birçok yazarın katkı sağladığı kapsamlı bir çalışma.

At Kitabı, Editör: Emine Gürsoy Naskali, Kitabevi yayınları