Koku İmparatorluğu

Koku İmparatorluğu
Koku İmparatorluğu

Nihayet Dergi'sinden ' Koku İmparatorluğu'nu anlamak için 8 öneri kitap

Kokular Kitabı

“Koku” denince, Türkiye’de akla ilk gelen isim; Vedat Ozan. İlk kitabı ve uzun soluklu çalışmasının ilk cildi Kokular Kitabı’nda meselenin hemen her cephesini kuşatıyor: mitoloji, kültürel tarih, kimya, ekonomi-politik, psikoloji, edebiyat, gündelik hayat... Kokular Kitabı dönüp dönüp okunacak, burnunuzda tütecek serinin ilk kitabı.

Vedat Ozan , Kokular Kitabı, Everest Yayınları

Parfümler

Mısır Çarşısı’na, yağmurlu kadınlardan Kanuni’nin pamuğuna, Roma’nın helalarından Çinlilerin tütsülerine, rüzgârın çocuklarından Medicilere dek akılalmaz bir coğrafya... Üstelik -elbette- sayısız “lüzumsuz bilgi” eşliğinde! Haydn’ın senfonilerinden Duchamp’ın pisuarına, bebek İsa’nın ziyaretçilerinden çağdaş sanat müzelerine, Kafka’nın aşkından James Joyce’un bıyık fincanına, mesenlik müessesesinden tütsülü saatlere dek, kültürlerin vazgeçilmez unsurları olan sanatın ve zanaatın akla hayale gelmedik ayrıntıları, hikâyeleri... Uygarlığın kokusunu almaya ve kokunun uygarlığına hazır olanları, sayfaları çevirmeye davet ediyoruz.

Vedat Ozan, Parfümler, Everest Yayınları

Kültürler

Sert bilimsel gerçekle yumuşak hayallerin tam ortasında bir yerde ayağı kaymadan durmaya çalışarak, Shalimar’dan ck one’a, Grasse’taki yasemin tarlalarından koku moleküllerine uzanan şaşırtıcı bir yolculuğa çıkacaksınız. Üstelik “koku” dendiğinde, Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Vedat Ozan’ın eşsiz üslubuyla...

Vedat Ozan, Kültürler, Everest Yayınları

Koku

Yayımlandığı tarihten bu yana popülerliğini kaybetmeyen kitap, kokulara müptela olan ve bu uğurda her şeyi yapmayı göze almış birisini anlatıyor. On sekizinci yüzyıl Fransa’sında geçen bu romanı kokulara ve cinayet romanlarına meraklı herkes muhakkak okumalı.

çev: Tevfik Duran, Patrick Süskind , Koku, Can Yayınları


Kayıp Zamanın İzinde

Marcel Proust’un klasikleşmiş bu eseri hatıralar üzerine kurulu… Bizi çoktan unuttuğumuz bir anıya alıp götüren kokuların, seslerin romanı bu kitap. Bir anın başka bir anla yıllar sonra bütünleşmesi. Bir kokunun peşinden nereye kadar gidilebilir sorusuna cevap bulmak isteyenler Kayıp Zamanın İzinde’ye başvurmalı.

çev: Roza Hakmen, Marcel Proust, Yapı Kredi Yayınları


Parfümün Dansı

Batı ile Doğu arasındaki en belirgin fark nedir? Batı mekanik, monoton ve griyken Doğu güzel kokularla dolu renkli bir diyar mıdır? Robbins bu kitapta bize harika kurgusuyla hayatın nasıl yaşanması gerektiğinin ipuçlarını veriyor. Keyifle ve aşkla!

çev: Belkis Çorakçı Dişbudak, Tom Robbis, Ayrıntı Yayınları

Kutsal Dumandan Sihirli Damlaya: Parfüm

Bu kitapta farklı kültürlerde kokunun nasıl algılandığı, nasıl üretildiğinden tutun da Osmanlı’daki koku üretimine, Cumhuriyet tarihindeki yerine kadar pek çok şey öğrenmek mümkün. Kokuyla ilgili kaynağa mı ihtiyaç duyuyorsunuz? Yararlanmanız gereken kaynak bu olmalı!

Kolektif, Yapı Kredi Yayınları

Parfüm Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Kitabın adı aslında her şeyi anlatıyor… Parfüm nasıl seçilir, nasıl kullanılır, hangi parfümler hangi burçlara uygun gibi sorulara cevaplar içeriyor. Meşhur bir parfüm meraklısı olan John Oaks tarafından yazılan bu kitap, parfüm konusunda başucu eseri.

çev: Pelin Tünaydın, John Oakes , Parfüm Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey