Tatil arkadaşı olarak kuşlar, böcekler, otlar

​Tatil arkadaşı olarak kuşlar, böcekler, otlar
​Tatil arkadaşı olarak kuşlar, böcekler, otlar

Çevremizde, hem de yakın çevremizde, evet evet yaşadığımız şehirlerde bile tabiatın erişilebilir olduğunu, bu yakınlık içinde tabiatın nice sürprizler barındırdığını ve keşfedilmeyi beklediğini hatırlatmak istedik

Geçerken bakıverdiğimiz bahçeler, şehirlerin içindeki küçük korular ve ağaçlıklar, tarlalar, patikalar görülmeyi bekliyor.
Geçerken bakıverdiğimiz bahçeler, şehirlerin içindeki küçük korular ve ağaçlıklar, tarlalar, patikalar görülmeyi bekliyor.

Ağır çalışma şartları çalışanları, kendilerini ödüllendirmek zorunda bırakıyor. Hafta içinde hafta sonu için, kışın yaz için çalışılıyor. Tabii eğer izin alabilen talihli çalışanlardan iseniz. Bu tatil düzeninin, insanlığın epey geç bir dönemde tanıştığı icat edilmiş bir düzen olduğunu söylemeye bile gerek yok.

Vaktinde bu kadar ağır çalışma şartlarına maruz kalmayan insanoğlunun, tatili icat etmeye ihtiyacı olmadığı da söylenebilir. Ama artık ihtiyacı var. Tatil bugün artık belli kalıplar ve biçimler içinde yönettiğimiz bir süreç.

Nasıl tatil yapacağımıza dair üç aşağı beş yukarı belirlenmiş bir stil var ve biz bu stili elimizden geldiğince kusursuz uygulamak zorundayız.

Gösteri Toplumu olarak bir vazifemiz daha var: Tatili başkalarına hikâye ederek, tatil üzerindeki sosyal uzlaşmayı pekiştirmek ve onaylanmış tatil alıcısı olarak onaylanmak. Tabiata ve tabiatta olup bitenlere meraklı bir dergi olarak, bu sayımızda tatil için bazı alternatif öneriler hazırlamak istedik.

Çevremizde, hem de yakın çevremizde, evet evet yaşadığımız şehirlerde bile tabiatın erişilebilir olduğunu, bu yakınlık içinde tabiatın nice sürprizler barındırdığını ve keşfedilmeyi beklediğini hatırlatmak istedik.

Özellikle çocuklarımızın, apartmanlardan çıktıklarında, çok da uzak olmayan mesafeler kat edince, tabiatla ve onun sürprizleriyle karşılaşabileceklerine dair küçük uyarılar yaptık. Bizzat organize ettiğimiz ve katıldığımız kuş gözlem gezimiz bizim için çok öğretici oldu.

Hemen çevremizdeki tabiatın, sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de şaşırtıcı zenginlikte olduğunu bizzat tecrübe ettik. Bu sayımız hem çocuklar hem de yetişkinler için “yakınlardaki tabiatı görelim” davetidir. Geçerken bakıverdiğimiz bahçeler, şehirlerin içindeki küçük korular ve ağaçlıklar, tarlalar, patikalar görülmeyi bekliyor.

* Yürüyelim arkadaşlar” dosyası yapmıştık geçen sene. Bu sayımızı okurken arada bir ona da göz atabilirsiniz. Bu yaz bir defter tutalım. Bize ilham veren, kafamızı açan şeyleri onda biriktirelim.