Norveç’te gezilecek yerler

Norveç gezi rehberi.
Norveç gezi rehberi.

Norveç gezi rehberini sizler için derledik. Norveç'te gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

İÇİNDEKİLER

Norveç’te gezilecek yerler Norveç’te iyi yaşam şartları bulunması, üniversitelerinin ücretsiz olması, suç oranının düşük olması ve muhteşem doğası sebebiyle çok fazladır.

Turistlerin dönerken yerleşme planıyla ayrıldığı Norveç’te düşünce özgürlüğü belki de ne çok tercih sebebini oluşturmaktadır.

Norveç’te gezilecek tarihi yerler

Norveç tarihi mekanlar konusunda geniş bir listeye sahiptir. Norveç’teki tarihimekanların hepsi sayılamasa da aşağıda bazıları sayılacaktır.

· Bryggen Evleri: Norveç’in Bergen şehrinin hemen girişinde yer alan yan yana aynı tipteki binalardan oluşmaktadır. Bu evler 1979 yılından beri UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası kabul edilmekte ve turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu binalar günümüzde mağaza, bar, restoran olarak hizmet vermektedir. Norveç’te yaşamın en güzel geçtiği yerlerdendir.

· Akershus Kalesi: 1290 yılında başkent Oslo’yu korumak için yapılmıştır. Kral Haakon V tarafından yaptırılan kale bir dönemde hapishane olarak da kullanılmıştır. 17.yüzyılda yenilenerek ilgi ekici bir hale getirilmiştir.

· Royal Sarayı: 1814’de inşa edilen saray Kral I. Oscar tarafından 1849 yılında resmi olarak Kraliyet Sarayı ilan edilmiştir. Oslo’da gezilecek yerler arasında sayılabilecek olan saray yaz boyunca ziyaretlere açılmaktadır.

· Nidaros Katedrali: Norveç’in Trondheim şehrinde yer alan katedral 11.yy’da Norveç Kralı Saint Olay’ın mezarının üzerine yaptırılmıştır. Dünyanın en kuzeyinde yer alan Orta Çağ kiliselerindendir.

· Urnes Stave Kilisesi: 12.yy’dan kalma bir kilise olan Urnes Stave 1979 UNESCO Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. Simsiyah dış görüntüsüyle Norveç’in önemli turistik noktalardandır.

· Borgund Stave Kilisesi: Norveç’in en iyi korunmuş kiliselerinden biridir. 1180 yılında inşa edilmiştir.

Norveç’te gezilecek doğal güzellikler

Norveç bulunduğu coğrafi konum sayesinde çok fazla doğal güzelliğe sahiptir ve kültürel yapısı sayesinde bu güzellikleri de korumayı başarmıştır. Norveç’teki doğa harikaları aşağıda sıralanacaktır:

· Preikestolen: Norveç’in en ünlü kaya oluşumu ve turistik noktasıdır.

· Lofoten Adaları: Yükselen sivri tepeleri, adacıkları, dingin gölleri ve şirin evlerden oluşan küçük balıkçı kasabalarıyla Norveç’in doğal güzelliklerindendir.

· Geiranger: 2005 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesine giren bu köy Norveç’in batı bölgesinde yer almakta ve başka birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

· 7 Kız Kardeşler Şelalesi: Geiranger Köyünde bulunan en ilgi çekici ve turistik doğa güzelliklerindendir.

· Norveç Fiyortları:Norveç Fiyortları gezilecek yerler arasında ilk akla gelenler arasındadır. Şırıl şırıl akan şelaleler ve yemyeşil orman görüntüsüyle turistleri cezbetmektedir.

Norveç’in meşhur yemekleri

Norveç’te bol çeşitli kahvaltı seçenekleri, balık ve et yemekleri ve atıştırmalıklar oldukça ünlüdür. Ayrıca Norveç’te yöresel restoranlarla birlikte dünya lezzetlerini sunan restoranlar da bulunmaktadır. Kısacası Norveç’te aç kalınmayacağı ortadadır. Norveç’in geleneksel yemeklerinden bazıları aşağıda sayılacaktır:

· Brunost: Norveç’in ünlü kahverengi peyniridir. Tadı ve kokusuyla o kadar çok beğenilmektedir ki turistler paket paket alarak evlerine götürmektedir.

· Flatbrod: kurutulan gevreklerin üzerine ekşili krema, reçel ve tercihe göre seçilen et çeşidinin eklenmesiyle hazırlana bir atıştırmalıktır.

· Orret: Alabalıktan yapılan ve turistlerin çok sevdiği bir yemektir.

· Ringa Balığı: Norveç’in hamsisi olarak biline ringa balığı birçok şekilde pişirilerek tüketilmektedir.

· Balina Eti: Norveç’te sevilerek tüketilen balina eti tat olarak bonfileye benzemektedir.

· Farikal: Norveç’in ulusal yemeği ve simgesi haline gelen Farikal, haşlanmış kuzu eti ve lahanadan yapılan yemeğin güveç içinde fırınlanmasıyla yapılmaktadır.

Norveç’te mutlaka yapılması gerekenler

Norveç’te yapmadan dönülmemesi gerekenler aşağıda sayılmaktadır:

· Mutlaka Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Alesund, Bodo, Tromso, Narvik şehirlerini görmek.

· Lofoten Adaları, Flam, Svalbard Adası, Voss, The Atlantic Ocean Road, Senje Adası, Nordkapp gibi doğa güzelliklerini görmek.

· Trolltunga, Pulpit Rock, Kjerag gibi dağlara tırmanmak.

· Ülkenin büyük bir kısmı ormandan oluştuğu içim kamp kurmak.

· Kuzey ışıklarını seyretmek.

Norveç gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

Norveç’te yapılacak tatil için uyarılar aşağıda sıralanacaktır:

· Otostop çekerken gidilecek erin adı koca bir kartona yazılmalıdır.

· Norveç’in büyük bir kesimi İngilizce konuştuğu için yerel dil bilinmek zorunda değildir ancak mutlaka İngilizce bilinmelidir.

· Kuzey ışıklarını görmek için ekim ve mart aylarında görülen yerlerde bulunulmalıdır.

· Kuzey ışıklarını daha net çekmek için telefona kuzey ışıkları programlarından indirmek.