Polkadot nedir?

Polkadot
Polkadot

Polkadot ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik. Polkadot nedir, nasıl çalışır ve nasıl saklanır? İşte detaylar...

İÇİNDEKİLER

Polkadot yeni nesil block chain protokolü olarak tanımlanabilir. Polkadot, birden çok özel block chain’in tek bir bileşik ağda bağlanmasını sağlar.

İnternet üzerinde kontrol Polkadot ile bireye sağlanmış olur. Geniş bir web vizyonunun parçası olarak tasarlanmıştır. Bir iki temel avantaj sunmakla birlikte önceki Block chain ağlarının devrim niteliğinde vaatleri üzerine kurulmuştur. Her şeyden önce ölçeklenebilir olması onu popüler ve işlevsel kılmayı başarmıştır. İzolasyonlu olan block chainlerin sadece sınırlı miktarda trafiği işleyebilecekleri bilinmektedir. Polka Dot ise sharded yani parçalanmış bir çok zincirli ağ olarak bilinir. Bu, birden fazla zincirde, birden fazla işlemin paralel olarak işlenebilmesi anlamına gelmektedir. İşlemler tek tek işlenen eski ağlarda meydana gelen sıkışmaların önüne geçmiş olacaktır.

Polkadot nasıl çalışır?

Polkadot çalışma prensibi işlemlerin paralel olarak gerçekleştirilmesine dayanmaktadır. Para chain olarak adlandırılan bir sistem kullanılmaktadır. Paralel zincir olarak Türkçeye çevrilir.

Paralel işlem yapabilmek demek, yüksek kapasiteli bir ağ olması ve işlemlerin ölçeklenebilir olması anlamına gelmektedir. Polkadot hisse kanıtı ve pay ispatı olarak da adlandırılan Proof of Stake mekanizmasını kullanarak çalışmaktadır. Çalışma prensibinin anlaşılması için polkadot ağının bileşenlerinin neler olduğunu bilmek gerekir. 4 ana bileşen şu şekilde sıralanabilir:

  • · The bridge chain (köprü zincir),
  • · Para Thread (Para işlem),
  • · Para Chain (Para zincir),
  • · The relay chain (Düzenleyici zincir).

Polkadot nasıl saklanır?

Polkadot saklanması için donanım cüzdanlarını, DOT masa üstü cüzdanlarını ya da web tarayıcınıza eklenti olarak kuracağınız yazılımları kullanabilirsiniz.

Polkadot cüzdanları çok kolay oluşturulmaktadır. DOT bakiyenizi bu cüzdanlardan rahatlıkla yönetebilirsiniz. Web sitesinde listelenmiş olan cüzdanlar arasında Polka Dots Js yer alıyor.

Bu cüzdan Parity Technologies tarafından geliştirilmiştir. Dilerseniz Polkadot tarayıcısı eklentisini ya da Signer mobil cüzdanı da deneyebilirsiniz. Polka Dot alım satımı da saklanması kadar kolaydır. Piyasalardan Türk Lirası kullanarak hiçbir bilgi sahibi olmanıza gerek kalmadan hem alım hem de satım yapabilirsiniz. BU işlemleri yapmak için herhangi bir evrak imzalamanız da gerekmez.

Polkadot hangi amaca hizmet ediyor?

Polkadot’un hizmet ettiği amaçlar arasında yönetim, bonding, staking gelmektedir. Yönetim kısmı Polka Dot coin sahipleri tarafından halledilir. Bu kişiler tam kontrole sahip olacaktır. Diğer platformlarda madencilere özel olan bütün ayrıcalıklar bu platformda yönetilmiş olur.

Protokol yükseltmeleri ve düzenlemeler gibi istisnai olayların da yönetilmesi mümkün olmuştur. Çünkü bu durumlar için kontrol Dot coin sahiplerine verilmiştir. Stakin ise oyun teorisi olarak açıklanabilir. Token sahiplerini dürüst şekilde davranmaya teşvik etmiştir. İyi oyuncular bu mekanizma tarafından ödüllendirilir. Kötü oyuncular ise ağdaki paylarını kayıp etmiş olur.

Bu sayede ağın güvenli kalması sağlanmış olur. Son olarak bonding ile bağlama tokenlerine yeni parachainler eklenmektedir. Eski ve kullanışlı olmayan para chainler için bond tokenler şeklinde kaldırma gerçekleşiyor.

Polkadot avantajları nelerdir?

Polkadot avantajları başında kontrolün tamamen kullanıcıların elinde olması geliyor. Tamamen merkeziyetsiz bir yapı da olması da Polkadot avantajları arasında yer alıyor. Özel ve topluluk zincirleri, halka açık ve herhangi bir izne ihtiyaç duyulmadan teknolojileri gelecekte bağlar. Güvenli bir şekilde hem bilgi hem de işlem alışverişi gerçekleştirilmiş olur. Polkadot, merkezi olmayan uygulamaları ve hizmetleri oluşturmaktadır. Bunların birbirine bağlanması da yine Polkadot sayesinde daha kolay bir hal almıştır. Daha iyi çözümler üretilmesi için artık daha güvenli bir mekanizmaya sahip olmak mümkün olmuştur.