Ak Sakallı Dede

Korkut Atam da ak sakallılardan biri idi ki Oğuzun ol kişi tamam bilicisiydi.
Korkut Atam da ak sakallılardan biri idi ki Oğuzun ol kişi tamam bilicisiydi.

Ayların ve yılların kemendinin yetişmediği bir kuyuya mı düşdü gönlünüz, dede der ism-i Azam ipine sarıl. Kahramana da söz haklamak düşer. Kişiye gerek olan ak sakallı dedenin nutkunu nimet nasihatini ganimet bilmektir.

Bu mahlukun öyküsünü yazın!

Masalda kahramanımız isbat-i vücut etmek gayesiyle yola süluk etti diyelim. Yol çetrefilli ve tuzaklarla dolu. Maazallah yollarda kaybolabilir, kuyulara düşebilir, taş kesilebilir, ateşlerde yanabilir, baş verebilir. Demem o ki, müşkülü çoktur, bu dağlar ve dahi denizler rehbersiz geçilmez. Aklı fener aşkı güneş bir rehber gerektir. Hal böyle olunca ihsan da yetişir, ak sakallı dede o karanlık âlemde sönmez bir çerağ uyandırır.

Ayların ve yılların kemendinin yetişmediği bir kuyuya mı düşdü gönlünüz, dede der ism-i Azam ipine sarıl. Kahramana da söz haklamak düşer. Kişiye gerek olan ak sakallı dedenin nutkunu nimet nasihatini ganimet bilmektir. İpe sarılıp kuyudan çıkmakla bitti mi sandın, bitmez: Karşında kalp kalesi, önünde gam çölü. Aşılmaz sanma. Ak sakallı yetişir sana ah kılıcıyla Aşkar’ı verir. Şimdi gayret sana düştü ey dilaver. Bin atına, kuşan kılıcını, gulyabaniler yiğit görsün.

Ak sakallı dedemiz, biz ona ister rehber diyelim, ister bir ulu bilge, ister Sühan, ister pir, yapacağımız sözü uzatmaktır. Amma ihtisar üzre gerek söz vesselam. Ak sakallı dedenin de sükûtu kelamına galiptir. Nihayet kelamından malum olur kişinin kendi miktarı. Ol sebeb, sühana iyice kulak vermek gerektir. İşittik ve itaat ettik der isen salik, pir sana peştamal kuşandırır da çerağ minderinden hulefa minderine oturtur. E, madem yeniden doğdun, o mindere oturdun, sana yeni bir isim gerektir, ismini ak sakallı dede verir. Dedem Korkut’u hatırla, ismini o koydu, yaşını Allah versin.

Korkut Atam da ak sakallılardan biri idi ki Oğuzun ol kişi tamam bilicisiydi, Oğuzun içinde tamam velayeti zahir olmuştu, ne derse olurdu, gayibden türlü haber söylerdi, Hak Taala anun gönlüne ilham ederdi. Korkut Ata Oğuz kavminin müşkülünü hallederdi, her ne iş olsa Korkut Ata’ya danışmayınca işlemezlerdi.

Öyleyse sözü tamam edelim, ey muharrir, pir olasın!

  • Ak Sakallı Dede karakterini kullanarak yazdığınız öyküleri 1 Haziran’a kadar postoyku@gmail.com’a gönderebilirsiniz.