Dosya: Fantastik ve Öykü

Şimdi hepinizden bir şans zarı alalım ve serüven başlasın!
Şimdi hepinizden bir şans zarı alalım ve serüven başlasın!

Fantastik deyince ülkemizde akla gelen iki site; KayıpRıhtım ve FrpNet, “Yerli ve milli bir fantastik mümkün müdür” ve “Frp’den edebiyat çıkar mı?” sorularını hepimiz için yanıtlıyor.

Yeni sayımızda Fantastik ve Öykü dosyasıyla huzurunuzdayız. Fantastik denildiği zaman akla gelen, zihnimize takılan ne varsa -elimizden geldiğince- irdelemeye, üzerine düşünmeye, tartışmaya çalıştık. Fantastik kültürün öyküye yansımalarından tutun sonrasında bırakmayın; yavaş yavaş çevirin sayfayı. Bülent Ayyıldız’la karşılaşacaksınız. Ayyıldız, sizler için, yeni başlayanlara ders niteliğinde “Fantezi Edebiyatına Giriş 101”i kaleme aldı. Ecehan Biçen, “Mistisizm-Pozitivizm Tartışmasında Fantezi” yazısıyla tabiri caizse kabaran gönüllere fantazya savunusu yapıyor. Hemen ardına Gönül Yonar’ın “Todorov’u Anlamak” makalesi sayesinde Todorov’u anlamayan kalmayacağına hem fikiriz. Tabii ki de Todorov’a katılmak zorunda değilsiniz, orası ayrı konu... Ertuğrul Emin Akgün ise “Bir İmkansız Tanım Denemesi”nde -her ne kadar bezelye yemeği anlatıyor gibi gözükse de- mit, büyülü gerçekçilik ve fantastik ayrımına gidiyor.

Fantastik deyince ülkemizde akla gelen iki site; KayıpRıhtım ve FrpNet, “Yerli ve milli bir fantastik mümkün müdür” ve “Frp’den edebiyat çıkar mı?” sorularını hepimiz için yanıtlıyor. Nurseli Gamze’nin cumhuriyet öncesi edebiyatımızın Pulp romanlarından Canvermezler Tekkesi’ni incelediği metni ıskalamamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Ve tabii ki soruşturma; Barış Müstecaplıoğlu, Yiğit Değer Bengi, Naime Erkovan, Aşkın Güngör, Emre Ergin, Erbuğ Kaya ve İsmail Isparta, “Türü gereği fantastik öykü yazılabilir mi; yazılabilirse fantastik öykünün imkânları nelerdir?” sorusunu cevaplıyor. Bir de çeviri metnimiz var: “Fantastik Neden Önemlidir?”Trevor Green, yazısında, büyücülerden ve ejderhalardan daha fazlası olan fantastiği anlatıyor.

Son olarak meraklısı için dosya kapsamında -teorik ağırlıklı- bir de okuma rehberi hazırladık.

Şimdi hepinizden bir şans zarı alalım ve serüven başlasın!

  • Kendimi Gandalf’ın yüzüğü eline tutuşturduğu Frodo gibi hissediyorum. Keşke bu dosya bana hiç gelmeseydi. (AA)