Özgür İrade

Ali Rıza’nın bu tereddüdünden habersiz serçe, pırr uçuverdi.
Ali Rıza’nın bu tereddüdünden habersiz serçe, pırr uçuverdi.

Annesi “Allah her şeyi bilir,” demişti. Demek her şeyi bilen Allah onun serçeyi vuracağını biliyordu. Ha! Vazgeçti. E o zaman Allah onun vazgeçeceğini de biliyordu. Kendi düşüncesi tarafından mat edilmişti.

I

Ali Rıza K. sapanla serçeye nişan aldı, pür dikkatti, serçenin vurulması an meselesiydi. Dikkati serçeden sapana, oradan gözüne ve kendine döndü. Aklına ne gelse beğenirsin: Annesi “Allah her şeyi bilir,” demişti. Demek her şeyi bilen Allah onun serçeyi vuracağını biliyordu. Ha! Vazgeçti. E o zaman Allah onun vazgeçeceğini de biliyordu. Kendi düşüncesi tarafından mat edilmişti. Duraladı, ne yapacağını bilemedi. Ali Rıza’nın bu tereddüdünden habersiz serçe, pırr uçuverdi.

II

Ankara’ya yeni yapılan rezidanslardan birinde temizlikçilik yapan Ayşe K., on ikinci katın camlarını silerken birden dengesini kaybetti ve aşağıya düşmeye başladı. Henüz yolu yarılamamıştı ki, intihar etmeye karar verdi.

III

Ülkenin önde gelen fizik mühendislerinden Ferdi K. ölümünü ve hatta cenazesini planlamıştı. İntihar mektubu konsolun üzerindeydi. İnandığı gibi yaşamış, istediği için ölecekti. Tam tetiği çekiyordu ki, korkunç bir patlama oldu. Ertesi gün manşetler şöyle yazacaktı: “Terör saldırısında ünlü bilim adamı şehit oldu.”