Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisler

Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisler
Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisler

Ramazan ayına günler kala insanlar merakla Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisleri araştırmaya başladı. "Ramazan ayı ile ilgili ayetler neler?" "Ramazan ayı ile ilgili hadis var mı?" "Ramazan ayında hangi tesbihler çekilir?" sorularının cevaplarını sizler için derledik. İşte mübarek Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisler...

İÇİNDEKİLER

Tüm İslam alemi büyük bir sevgi ve heyecan ile On Bir Ayın Sultanı olan Ramazan Ayı'na kavuştu. Müslümanlar bu ayı ibadetlerle, oruçlarla, zikirlerle geçirecek.

Ramazan ayının önemi nedir?

Ramazan ayı, ibadet mevsimi olarak anılır. Bu ay o kadar mübarek bir aydır ki, cennet kapıları ardına kadar açılıp cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlenir, günahlar affedilir, bağışlanır.

Ramazan ayı ile ilgili ayetler nelerdir?

Bakara Suresi / 185 . Ayet

  • O (sayılı günler),doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşı Allah’ın ululuğunu dile getirmeniz ve umulur ki şükredersiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).

Meryem Suresi / 26. ayet

  • Ye, iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan, “Şüphesiz ben Rahmân’a susmayı (oruç) adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım” de.

Kadir Suresi / 1-5. ayet

  • Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail),her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

Ramazan ayı ile ilgili hadis

“Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez.” (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.)

Ramazan ayında hangi tesbihler çekilir?

Ramazanın ilk 10 günü günde 100 kez, ''Ey iman edenlerin en merhametlisi'' anlamına gelen ''Ya Erhamerrahimin'' tesbihi çekilir.

Ramazanın 11-20. günleri arasında günde 100 kez ''Ey günahları bağışlayan'' anlamına gelen ''Ya Gaffarez Zünü'' tesbihi çekilir.

Ramazanın 21-30. günleri arasında ise günde 100 kez ''Ey iyileri koruyan'' anlamına gelen ''Ya Atikarrikab'' tesbihi çekilir.