Ramazan ayında kimler oruç tutmalı?

Oruç tutmanın şartları
Oruç tutmanın şartları

Ramazan ayına günler kala vatandaşların merak ettiği "Ramazan ayında kimler oruç tutmalı?" "Oruç tutma yaşı nedir?" "Ramazan ayında oruç tutmanın şartları nelerdir?" soruları araştırıldı. Yolculukta olanlar, ağır işlerde çalışanlar, hamile kadınlar, yaşlılar ve hasta kişiler için orucun şartlarını derledik. Detaylar haberimizde...

İÇİNDEKİLER

Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan orucunun farz olduğu kişilerle ilgili açıklamasını dönem dönem paylaşıyor. Konuyla ilgili genel bilgi edinmek isteyen kişilerse Diyanet’in yayınlarını takip ederek istediği bilgiye ulaşabiliyor. Çeşitli nedenlerle oruç tutma durumu olmayan kişilerse hangi durumlarda oruç tutulamayacağını araştırmayı sürdürüyor. Peki, Ramazan orucu kimlere farz ve kimler oruç tutmalı?

Ramazan ayında kimler oruç tutmalı?

Diyanet’e göre akıllı ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslümanın Ramazan orucunu tutması farzdır.

Yolculukta oruç tutulur mu?

Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur’an şöyle buyurmuştur:

  • “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. içinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (Bakara, 2/183-184).

Geceden oruç tutmaya niyetlenip de gündüz yolculuğa çıkmak zorunda olan kimse yolculukta zorluk çekerse, daha sonra kaza etmek üzere orucunu bozabilir. Ancak orucunu tamamlaması daha uygundur. Hz. Peygamber, Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur. (Buharî, “Savm”, 34; Müslim, “Savm”, 15) Bu uygulama, sefere çıkınca orucun bozulabileceğini göstermektedir.

Hastalar oruç tutabilir mi?

Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Yukarıda zikredilen ayet buna işaret etmektedir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması hâlinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.

Hamile kadınlar oruç tutabilir mi?

Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî,“Sıyam”, 50-51).

Ağır işlerde çalışanlar oruç tutabilir mi?

Oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkan kimse, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izinli olduğu günler veya uygun zamanlarda tutamadıkları oruçları kaza ederler. Bir zorunluluk olarak, ağır işlerde çalışmak zorunda olan kişiler oruçlu olarak çalıştıkları takdirde sağlıkları risk altında kalacaksa, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.

Yaşlılar oruç tutabilir mi?

Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.