Rize’de gezilecek en güzel 10 yer

Rize'de gezilecek yerleri sizler için derledik.
Rize'de gezilecek yerleri sizler için derledik.

Rize gezi rehberini sizler için hazırladık. Doğası ile kendisine hayran bırakan Rize'de gezilmesi gereken bu 10 güzel yeri listenize eklemeden rotanızı oluşturmayın.

İÇİNDEKİLER

Karadeniz’e kıyısı olan en güzel şehirlerimizden biri Rize’dir. Doğa güzellikleri ve tarihi yapısıyla önemli bir şehirdir. Rize gezilecek yerler açısından zengin bir kaynaktır. Rize’de gezilecek en güzel 10 yer şu şekilde sıralanabilir

Gito yaylası

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Gito Yaylası turistik açıdan en popüler yerlerden biridir. Dağların ve gökyüzünün birleştiği manzarası ile ünlüdür. Aynı zamanda bu manzarayı yaylaya kurulmuş olan salıncak ile kucaklayabilirsiniz. Buraya gelmişken 17 km civarı uzaklıkta olan Zil kalesini de ziyaret edebilirsiniz.

Palovit şelalesi

Çamlihemşin ilçesinde yer alan şelale Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer alır. Gür ormanlar içindeki şelalenin boyu 15 metre kadardır. Tarihi Şenyuva Köprüsü geçildikten sonra bu doğa harikasına ulaşılabilir. Rize’nin en sevilen turistik yerlerinden birisidir. Palovit şelalesi yakınlarında kamp alanı da vardır.

Rize kalesi

İç ve dış olmak üzere iki ayrı yapısı vardır. İç kalenin 527-565 yıllarında, dış kalenin ise 13. Yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Rize’de bulunan en turistik tarihi yerlerden biridir. Yarım daire şeklindedir ve beş kuleden oluşur. Kesme taş ve moloz taşlarla yapılmıştır ve 480 metrekarelik bir alanı vardır.

Yedi göller

Kaçkar Dağları’nın güneybatından bulunan Verçenik Dağı üzerinde yer alır. Merkeze 125 kilometre uzaklıkta ve İkizdere- İspir yolu üzerindedir. Verçenik Dağı’nın zirvesinde birbirine yakın olarak oluşmuş yedi krater gölünden oluşur. Gölün kenarında keyifle yürüyüş yapabilirsiniz. Temiz havası ve güzel manzarası ile ziyaretçileri memnun eden bir yerdir.

Çat vadisi

Karadeniz Dağları ile çevrili olan vadide Çat köyü ve Çat deresi bulunur. Çat Köyü asırlık ahşam konaklarla süslenmiştir. Rize gezilecek yerleri arasında doğası en eşsiz alanlardan biridir. Endemik çiçek türleri, ladin ve gürgen ağaçları ile zengin bir florası vardır. Konaklamak isteyenler için tesisler mevcuttur.

Kız kalesi

Rize ilinde bulunan Pazar ilçesindeki bir yarımadadır. Kalenin kara ile bir bağlantısı yoktur. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmez fakat 13. ya da 14. yüzyıla kadar uzun bir geçmişi olduğu düşünülür. Sağlam kalan tek gözetleme kulesi olmuştur. Duvarlarındaki taş işçiliğinin yapısı ile dikkat çeker.

Ayder yaylası

Yemyeşil manzarası ve otantik Hemşin evleri ile Rize’nin en sevilen yerlerindedir. Bu yaylaya ilk yerleşimin 13. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilir ve köklü tarihi olan kaplıcaları vardır. Şifalı kaplıcaları ve balı ile ünlüdür. Ladin ve kayın ağaçlarıyla kaplı ormanı temiz hava almanızı sağlar.

Kıbledağı-Dua Tepesi Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii

Dua Tepesi ismiyle anılan bir cami, 1130 rakımlı bir yüksekliğe inşa edilmiştir. 1800’ lü yıllarda inşası tamamlanmış olan cami yıllar içinde hasar görmüştür. Günümüzde restorasyon çalışmaları ile ziyaretçilere açılmıştır. Güneysu ilçesinde bulunan caminin muazzam bir manzarası vardır.

Şenyuva köprüsü

1696 yılında inşa edilmiş bu tarihi kemer köprüsü Çamlıhemşin ilçesinde bulunur. Fırtına Deresi üzerin yer alan köprünün uzunluğu 40 metre, yüksekliği ise 20 metredir.

Çevresindeki eşsiz doğa manzarası ile Rize’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Tarih ve doğanın buluştuğu bir noktada yer alır.

Hemşin evleri

Karadeniz denilince aklan gelen ilk yapılardan biri bu evlerdir. Rize gezilecek yerleri arasında tarihsel dokusuyla hem yerli hem yabancı turistleri etkiler. Rize’nin kültürünün bir yansımasıdır. Bu ahşam konaklar yeşilliğin içinde hemen fark edilir.

Genellikle 3 katlı olarak tasarlanmış bu evlerde avlu, ahır, maran ve ambar gibi alanlar vardır. Günümüzde konaklamak için turistlerin tercih ettiği yapılardandır.