13 yaşındaki mucit 'Güneş' hamlesiyle dünya gündeminde

Georgia Hutchinson ve Güneş arasındaki ilişki, genç dahiye 25.000$ kazandırdı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi Georgia Hutchinson, Güneş’in nerede olduğunu anında bulabilen bir güneş paneli icat etmeyi başardı. 13 yaşındaki dâhinin ödülü de 25.000 dolar oldu.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilen bir bilim-teknoloji yarışmasında birinci olmayı başaran Georgia Hutchinson’ın buluşu, dünya çapında ses getirmeyi başardı. Yarışmada, ödüle layık görülen 30 farklı öğrenciye toplamda 100.000$ seviyesinde ödül dağıtıldı. Birinci sırada yer alan Hutchinson’ın 25.000$’lık ödülü de genç dâhinin hesabına yatırıldı.

13 yaşındaki Hutchinson, Güneş paneli çalışmasıyla dünya gündemine oturmayı başardı.
13 yaşındaki Hutchinson, Güneş paneli çalışmasıyla dünya gündemine oturmayı başardı.

Veriler internetten alınıyor

Hutchinson'ın geliştirdiği buluş, çift eksenli bir Güneş takip cihazı vasıtasıyla Güneş'in anlık konumunu takip ediyor ve panele gelen ışığın verimliliğini arttırıyor. Hutchinson'ın icadını bu kadar mühim kılan detay ise Güneş'in konumunu belirlemek için pahalı sensörler kullanmak yerine, internetten aldığı veriler ile Güneş'in konumunu belirleyip en yüksek enerjiyi üretmeyi sağlayacak bir bilgisayar programı kullanması.

‘Güneş enerjisi en iyi çözüm’

Georgia Hutchinson, projeyi geliştirirken temel amacının güneş panellerini daha verimli hale getirerek insanları güneş enerjisi kullanmaya teşvik etmek olduğunu açıkladı. Hutchinson, iklim değişikliğinin kötü etkilerini ve karbon ayak izimizi azaltmak istiyorsak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini ve güneş enerjisinin en iyi çözüm olduğunu ifade etti.

Güneş panelleri konusundaki çalışmaları Hutchinson'ın ciddi bir mesai harcamasına neden oluyor.
Güneş panelleri konusundaki çalışmaları Hutchinson'ın ciddi bir mesai harcamasına neden oluyor.

ABD vatandaşı mucit, projenin çıkış noktasının ise Kasım ayının başında 86 kişinin öldüğü yangın olduğunu ve bu tarz doğa olaylarının doğal dengenin bozulmasından dolayı yaşandığını söyledi. Hutchinson, ürünün patentini almak için bir avukatla beraber çalıştığını ve kazandığı ödülü kendi eğitimi için kullanacağını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >