5G, mobil oyunları nasıl etkileyecek?

5G.
5G.

5G için gerçekleştirilen çalışmalar arttıkça, son kullanıcılarının yeni kablosuz iletişim teknolojisinden beklentileri de aynı ölçüde büyüyor.

5G'nin yaygınlaşmasıyla birlikte 'mobil oyun' dünyasında da birçok farklı parametrenin gelişmesi, yenilenmesi ve daha avantajlı bir hale bürünmesi bekleniyor.

Uzun süredir aşina olduğumuz 4G yerine 5G'ye geçiş yapıldığında mobil oyunları indirmek için Wi-Fi kullanma zorunluluğu ortadan kalkacak, operatörler internet kotalarını yükseltecek ve oyuncuların en büyük dertlerinden olan 'ping' de tarih olacak.

Mobil teknolojilerin sonsuz bir hızla büyüdüğü bir dönemde, hayatımıza yalnızca birkaç yıl önce dahil olan 4G'ye adaptasyon bile tam olarak bitmemişken 5G'nin ayak sesleriyle karşılaştık. Değeri günden güne artan mobil teknolojiler, kullanıcılarına her sene biraz daha hız ve biraz daha nitelikli kullanıcı deneyimi vadediyor. Telefon kullanıcılarının önemli bir çoğunluğu telefonlarındaki internet hızından tam anlamıyla memnun değil. Bu memnuniyetsizliği kökten çözmek gibi bir anlam ifade eden 5G, 4.5G'nin verimsizliği ve 4G'nin eskimesiyle birlikte tartışmasız bir 'kurtarıcı' olarak beklenmeye devam ediyor.

5G özelliği, tamamen 'hız' ile özdeşleştiriliyor. Buna ek olarak daha avantajlı ve fazla seçenekli yapısıyla da 5G, oldukça vaatkar bir durumda diyebiliriz.
5G özelliği, tamamen 'hız' ile özdeşleştiriliyor. Buna ek olarak daha avantajlı ve fazla seçenekli yapısıyla da 5G, oldukça vaatkar bir durumda diyebiliriz.

Evrensel bir yarışla, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin kıyasıya bir rekabete giriştiği 5G dünyası, kullanıcılar için birçok farklı avantajı görünür kılarak; işlerini kolaylaştırmayı başarabilir. Yoğun çalışma ve özel ekiplerle 5G'ye odaklanan şirketlere göre 5G sayesinde 'ultra düzeyde bir hızla' video izlemek, indirmek ve karşıya ulaştırmak mümkün olacak. Bahsedilen yüksek seviyedeki hız için oldukça sağlam ve değişmez bir bant genişliğine ihtiyaç olduğunu da hatırlatalım. Bu konuda iddialı olan 5G, beklenen ve ihtiyaç duyulan hızı temin etmek konusunda birçok farklı altyapı desteğine sahip durumda.

İnternet hızı ölçümünde bulunan web sitelerindeki artış, kullanıcıların hızlı internete verdiği önemi de görünür kılıyor. Hız, günümüz dünyasında neredeyse 'her şey' demek.
İnternet hızı ölçümünde bulunan web sitelerindeki artış, kullanıcıların hızlı internete verdiği önemi de görünür kılıyor. Hız, günümüz dünyasında neredeyse 'her şey' demek.

5G, neler vadediyor?

5G'yi sürecin başından bu yana takip eden teknoloji geliştiricilerine göre yeni teknoloji insan yaşamına büyük renk katacak. 5G tam anlamıyla kullanıma hazır hale geldiğinde yaklaşık bin kat daha fazla mobil veriyi kontrol edebilmek mümkün hale gelecek. Akıllı telefon dışında ev eşyaları ve satış cihazlarında da aktif biçimde rol alacak 5G teknolojisinin ekonomiye ciddi biçimde katkıları olacağından bahsedebiliriz.

Dünya genelinde pek çok üniversitede 5G’nin yaşamımıza muhtemel etkileri üzerine makaleler yayınlanmaya başlandı bile. 5G ile beraber her şeyden önce uçtan uca gerçekleştirilen bağlantıların hızlarında çok ciddi bir artış söz konusu olacak. Büyük veri bugün için en çok ihtiyaç duyulan kavramlardan bir tanesiyken uçtan uca bağlantıya adapte edilen hız, yeni bir internet dünyası inşa edebilir. 5G’nin değer katacağı bir diğer alan ise sürücüsü olmayan otomobiller ile akıllı ulaşım olanakları. Sonuç itibariyle bu tip teknolojilerde saniyelik gecikmelerin bile önemi büyük. Gerek trafik kazalarının gerekse de trafik sıkışıklığının dolaylı yoldan önlenebilmesi adına 5G’ye büyük önem veriliyor. Öte taraftan oyun sektörü de büyük bir iştahla şu anda 5G’yi bekliyor. 4G teknolojisiyle sağlıklı veri aktarımı yapmak pek mümkün değil. Bu anlamda 5G, çevrimiçi oyun tutkunları için yeni bir dönemin başlangıcı olacak gibi…

Sürücüsüz otomobil teknolojileri de 5G ile yakından ilgileniyor. Otomobil şirketleri, hemen hemen her aracı 5G ile inşa etmeye gayret ediyor.
Sürücüsüz otomobil teknolojileri de 5G ile yakından ilgileniyor. Otomobil şirketleri, hemen hemen her aracı 5G ile inşa etmeye gayret ediyor.

Uzun süredir dillendirilen, birçok farklı ve uzman teknoloji figürü tarafından 'yeni neslin teknolojisi' olarak tanımlanan 5G, yalnızca yüksek hızlarda veri transferi vadetmiyor. Yüksek hızda sağlanan transfer sayesinde istenen veri çok daha kısa zamanda aktarılacağı için kullanılan bant genişliği de bir o kadar kısa sürede serbest bırakılacak. Bu sayede 5G teknolojisi aynı zamanda ağdaki sıkışıklıkların da önüne geçecek.

  • Bant genişliği nedir?
  • Bant genişliği herhangi bir iletim ortamının ya da haberleşme kanalının kapasitesini ifade etmek için kullanılmaktadır. Diğer bir deyişle bir kanal üzerinde taşınabilecek maksimum frekansa sahip sinyal kanalının bant genişliğidir. Kullanılan bant genişliği ne kadar büyükse belli bir zaman içinde aktarılabilecek verinin kapasitesi de o kadar büyük olacaktır.
Oyun indirmeyi dert haline getiren 'internet yavaşlığı' 5G'nin gelişiyle tarih olabilir.
Oyun indirmeyi dert haline getiren 'internet yavaşlığı' 5G'nin gelişiyle tarih olabilir.

5G'nin mobil oyunlar için sağladığı avantaj ilk olarak 'oyun indirme' konusunda karşımıza çıkacak diyebiliriz. Mobil platforma ait Injustice 2 ve Valkyrie Profile gibi güncel oyunlar, 1 GB seviyesinden de büyük durumda bulunuyor. Günümüz kullanıcıları bu tür oyunları indirmek için mecburen Wi-Fi kullanıyor ve bu durumun tek sebebi kota sorunu değil. 4G teknolojisinin yer yer yetersiz kalması da kullanıcıların bu indirme yöntemini tercih etmelerinde büyük rol oynuyor. 5G'nin gelmesiyle birlikte oyun indirmek için Wi-Fi'ye mahkum olma devri sona erecek.

Operatörler, internet kotalarını yükseltecek

5G'nin getireceği konuşulan yenilikler, operatörlerin internet kotalarını yükselteceğine dair bilgileri de içeriyor. Bu duruma örnek olacak şekilde İngiliz operatör şirketi EE, 5G teknolojisi için aylık 30 GB ve 60 GB olmak üzere farklı seçenekleri müşterilerine sunacağını açıkladı. EE'nin ardından Türkiye'de ve dünyada birçok farklı operatör, dev internet paketlerini kullanıcıları için hazır hale getirecek. Bu doğrultuda oyuncular, çok daha rahat bir şekilde mobil cihazlarından istedikleri oyunu istedikleri yerde edinebilecek.

Çevrimiçi oyunlara ilgi gösteren kullanıcılar için en büyük problemlerden biri gecikme (ping) süresi olarak değerlendiriliyor. Oyuna girildiği andan itibaren hem oyun içi yaşam kalitesini hem de başarı oranını büyük ölçüde düşüren gecikme artışı oyuncuları canından bezdiriyor bile denebilir. 5G teknolojisiyle birlikte sağlanan yüksek performanslı bağlantı ile oyuncular oyunlarını daha aktif biçimde, herhangi bir gecikmeye teşne olmadan oynayabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >