Sürücüsüz araç trafik kuralını çiğnedi: Polis ceza yazacak sürücü bulamadı

waymo
waymo

California’da polis, ‘U dönüşü yasak’ levhasını ihlal eden bir aracı durdurduğunda direksiyonda kimseyi bulamadı. Bu ilginç olay, otonom araçlar karşısında yasal boşlukları bir kez daha gündeme getirdi.

San Francisco’ya bağlı San Bruno’da devriye gezen iki polis memuru, trafik kontrolü sırasında bir aracın yasağı hiçe sayarak U dönüşü yaptığını fark etti. Ancak aracın başında sarhoş bir sürücü değil, tamamen sürücüsüz bir Waymo taksisi vardı. Polis araçlarını durdurdu, ancak direksiyonda kimse olmadığı için ceza yazamadı. Tek çözüm, Waymo temsilcisine telefon açmak oldu.

San Bruno Polis Departmanı, sosyal medyada yaptığı açıklamada “Araçta insan sürücü olmadığı için ceza kesilemedi” ifadelerine yer verdi. Paylaşılan fotoğrafta, bir polisin boş sürücü koltuğuna şaşkın gözlerle baktığı görülüyor. Polislerden biri durumu esprili bir notla özetledi: “Ceza defterlerimizde robotlar için kutucuk yok.”

California Valisi Gavin Newsom’un imzaladığı yasa uyarınca, Temmuz 2026’dan itibaren sürücüsüz araçlara ‘Otonom Araç İhlal Bildirimi’ verilebilecek. Ayrıca bu şirketlerin bir acil durum hattı kurması zorunlu olacak. Ancak, bildirimin ardından uygulanacak herhangi bir yaptırım henüz belirlenmiş değil.

Buna karşılık Arizona’da daha katı bir yaklaşım mevcut. Burada polis, sürücüsüz araçlara da trafik cezası yazabiliyor. Phoenix Polis Departmanı yetkilileri, Waymo’nun 2020’den beri sürücüsüz taksi hizmeti verdiğini, ciddi bir sorunla karşılaşmadıklarını fakat araçların zaman zaman yol üzerindeki işaret bantlarını algılamakta zorlandığını ifade etti.