Alibaba, görme engellilerin internet alışverişini kolaylaştıran ekran filmi üretti

Alibaba
Alibaba

Alibaba, görme engellilerin internet alışverişlerini kolay hale getirmek ve zaman kazanmalarını sağlamak için üç tuş barındıran bir ekran filmi geliştirdi. Gelecek sene itibariyle mağazalardan ücretsiz olarak dağıtılacak olan ekran filminin tüm ayrıntıları haberimizde:

Google, Microsoft ve Apple gibi önemli isimler aslında her ne kadar bilinmese de sağlık alandaki yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şu ana kadar pek duyulmasa da aslında her üç şirketin de engelli bireyler için özel projeleri mevcut. Hatta belki adını ilk duyduğu zaman aradaki bağlantıyı çözemeyenler olabilir ama internet alışveriş devi Alibaba da aslında tam olarak bu noktaya odaklanan işler yapıyor. Son örnekte ise Çinli şirket görme engellilerin akıllı telefonlar vasıtasıyla internetten alışveriş yapabilmesini kolaylaştıran bir ekran filmi geliştirdi.

Damo Academy ve Tsinghua Üniversitesi işbirliğiyle geliştiriliyor

Çok sık adı geçmese de Alibaba'nın Damo Academy isimli bir AR-GE merkezi bulunuyor. İşte bu merkezde Tsinghua Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir ekran filminden bahsediyoruz. Aslında az önce de bahsettiğimiz gibi bu sistem görme engellilerin telefonlardan kolayca alışveriş yapabilmesini sağlıyor. Ekranın köşesinde fiziksel basış hissiyatı oluşturan üç farklı düğme özel olarak programlanabiliyor. Bununla birlikte aslında 'Siparişi Onayla' ya da 'Geri Dön' gibi seçeneklerde kullanılabiliyor.

Ekranın sol kısmına yerleştirilen akıllı dokunma plakası aslında görme engellilerin akıllı telefon deneyimini kolaylaştırmaya yardım ediyor.
Ekranın sol kısmına yerleştirilen akıllı dokunma plakası aslında görme engellilerin akıllı telefon deneyimini kolaylaştırmaya yardım ediyor.

Boyut sınırlaması yok

Yeni geliştirilen filmde herhangi bir ekran boyutu sınırı yok. Dolayısıyla küçük ya da büyük ekranlarda herhangi bir sıkıntı olmadan kullanılabiliyor. Ayrıca bu bahsettiğimiz üç tuş tamamen özelleştirilebilir yapıda. Sesli yönlendirmeler vasıtasıyla web sayfalarını gezen ve internetten alışveriş yapan görme engelli kişilerin bu yöntemle satın almayı daha kolay tamamlaması hedefleniyor. Filmle beraber gelen sensörler Alibaba'nın Taobao alışverişi uygulamasına uygun halde geliyor. Ayrıca Alipay mobil ödeme servisiyle de bağlantı kurulmuş durumda. Dolayısıyla her iki sistemle birlikte altyapı tamamen sağlanmış oluyor.

Telefon pratik kullanımda yani konuşma esnasında ekrana bu sensörle kazandırılan tuşları farklı bir göreve atıyor. Sensörler telefonla konuşulduğunu algılayarak metinleri sesli olarak kullanıcıya aktarıyor. Hatta bu noktada yapılan testlerin görme engelli kullanıcıların işlemlerinde %50 oranında daha az zaman harcadığı da belirtiliyor. Yani zaman kazanıldığı bir gerçek.

Gelelim maliyet kısmına. Aslında ekran filminin maliyeti adet başına 3.6 cent civarında. Ancak Alibaba filmleri kendi mağazalarında görme engelliler için hiçbir ücret almadan dağıtacak. Ekran filmlerinin önümüzdeki sene itibariyle dağıtımına başlanacağını da belirtelim.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >