Android kullanıcıları için büyük tehdit oluşturan GhostCTRL virüsü ve detayları

GhostCTRL
GhostCTRL

Android mobil işletim sistemine sahip akıllı telefonlara sahip olan kullanıcıların GhostCTRL isimli virüse dikkat etmesinde yarar var; zira bu uygulama sisteme yerleşip tüm verileri gizlice ele geçirebiliyor. İşte GhostCTRL virüsünün detayları ve bu virüsten korunmak için uygulanabilecek yöntemler...

Akıllı cihazlar için siber tehditler her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu kapsamda birkaç ay önce WanaCrypt0r 2.0 isimli fidye yazılımı ortaya çıkmış; 100'ü aşkın ülkede milyonlarca bilgisayarı etkisi altına almıştı. WanaCrypt0r benzeri fidye yazılımlarının önümüzdeki süreçte yeni siber saldırılar gerçekleşeceği tahmin edilirken, son olarak Android kullanıcıları için büyük tehdit oluşturabilecek yeni bir virüs daha ortaya çıktı. GhostCTRL olarak isimlendirilen bu zararlı yazılım şimdiden Android mobil işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıcılarının korkulu rüyası olmaya başladı.

ANDROIDOS_GHOSTCTRL.OPS / ANDROIDOS_GHOSTCTRL.OPSA şeklinde de geçen bu yazılım, bulaştığı sistemlerde tüm kontrolleri kendi eline alabiliyor. Şu anda bu zararlı yazılımın üç farklı versiyonu bulunuyor; bunlardan biri bilgi çalıp cihaz kontrollerini ele geçirirken, ikincisi ise akıllı telefonlara yeni uygulamalar dahil ediyor. Son olarak üçüncü ise tüm iplerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine sebep oluyor. GhostCTRL virüsünden korunmak için uygulanabilecek ilk yöntem elbette her zaman olduğu gibi mobil işletim sistemini güncel tutmak.GhostCTRL esasında tahmin edildiğinden çok daha eski bir virüs. Öncelikle 2015 yılının Kasım ayında ortaya çıkan bu zararlı yazılım standart birçok farklı uygulamanın (WhatsApp, Pokemon Go vb) ismini kullanarak sistemlerde gizlenebiliyor. Hesapların şifrelerini değiştiren, telefon görüşmelerini engelleyen ve tüm kablosuz kontrolleri ele geçirebilen GhostCTRL özellikle son dönemlerde tüm kullanıcıların dikkat etmesi gereken en tehlikeli Android virüslerinden biri olmuş durumda.

Peki ama bu ve buna benzer durumlarda akıllı cihazlar nasıl korunabilir?

  • 1- Android mobil işletim sisteminizi daima güncel tutun; tüm güncelleştirmeleri kontrol edip yükleyin.
  • 2- Yeni kurulan ve kaynağı bilinmeyen uygulamalara erişim izni vermeyin.
  • 3- Mutlaka mobil cihazlar için geliştirilmiş bir antivirüs uygulaması kullanın.
  • 4- Veri kaybını önlemek için düzenli olarak yedekleme yapın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >