Apple, 2020'den sonra Mac bilgisayarlarda kendi işlemcisini kullanacak

Macbook
Macbook

Dizüstü ve masaüstü bilgisayarları için uzun süredir ARM tabanlı işlemci geliştiren Apple, 2020'den sonra Intel işlemci yerine kendi çiplerini kullanmaya başlayacak.

12 yıldır Mac dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında Intel işlemci kullanan Apple, iOS'tan sonra macOS platformunda da kendi işlemcilerine geçiş yapacak. İlk olarak 2010'da Steve Jobs'ın talimatıyla ar-ge faaliyetlerine başlayan teknoloji devi, Bloomberg'in haberine göre iki yıl sonra geçiş sürecini resmen başlatmış olacak.

ARM tabanlı olacağı belirtilen işlemciler, Apple'ın iOS cihazları için yıllardır geliştirmekte olduğu işlemci tasarımlarından ilham alacak. Kendi GPU'sunu da üretmekte olan şirketin dizüstü bilgisayar seviyesinde sıkıntı çekmesi beklenmiyor. Fakat iMac ve diğer masaüstü çözümler için iPhone ve iPad'lerde performans rekoru kıran işlemcilerden çok daha güçlülerini tasarlamak gerekiyor.

Microsoft-Qualcomm ortaklığına gözdağı

ARM tabanlı işlemci dönüşümünde işbirliğine giden Microsoft ve Qualcomm, kuşkusuz Apple'ın en büyük rakipleri olacak. Yeterli işlem performansı ve düşük enerji tüketimi sayesinde uzun kullanım süresi vaat eden Qualcomm Snapdragon çipsetli dizüstüler geliştiren Microsoft, 2020'den sonra benzer Macbook modelleriyle rekabet etmek zorunda kalacak.

macOS platformunun üçüncü işlemci dönüşümüne imza atacak olan Apple, Intel çiplerden kurtularak aslında bilgisayar ekosistemini yeni nesil PC anlayışına uygun hale getirmiş olacak. Mobil sektörün hızına ayak uyduramayan Intel'in 2020 sonrası dizüstü bilgisayarlardaki değişimi sürekli kılacak bir yarı iletken çip yol haritası çizmesi epeyi zor görünüyor. Giderek hantallaşan Intel'in Apple'dan yiyeceği darbeden sonra daha ne kadar mevcut işleyişini sürdürebileceği meşhul.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >