Apple iPhone'lardaki kaynak kodları sızdırıldı!

iPhone 7 Plus
iPhone 7 Plus

Apple'ın iOS mobil işletim sistemlerinde kullandığı iBoot sistemi bir kullanıcı tarafından GitHub'a sızdırıldı. "Tarihin en büyük sızıntısı" olarak görülen bu konuyla alakalı Apple cephesinden gelen bir açıklama yok.

Haftalar önce iPhone'ları "kasıtlı yavaşlattığını" kabul eden Apple, iOS 11.3 güncellemesiyle durumu toparlamaya ve kullanıcılara iki farklı seçenek sunmaya başlarken, şirketin ismi şimdi de farklı bir sızıntıyla gündeme geldi.

iOS 9'a ait kaynak kodları, GitHub sızıntısıyla birlikte ortalığa saçıldı.
iOS 9'a ait kaynak kodları, GitHub sızıntısıyla birlikte ortalığa saçıldı.

iOS 9'a ait kodlar yayınlandı

Bir GitHub kullanıcısı, iPhone'lardaki iOS mobil işletim sisteminin tüm önemli kodlarını internette yayınlayarak şirketi zor durumda bıraktı. Paylaşılan kodlar iBoot (bilgisayarlardaki karşılığı BIOS olarak düşünülebilir) sistemine ait. Dolayısıyla bu kodlar sayesinde iPhone'lardaki jailbreak işlemi çok daha kolay hale geliyor.

Apple, yıllardır iBoot ile alakalı kodları gizli tutuyor. Dolayısıyla bu konuyla alakalı bir açık yakalayan yazılımcılar Apple'a bildirdiğinde 200.000 dolar gibi çok ciddi bir ödülün sahibi oluyor. iOS 9'a ait olduğu belirtilen kodlarla ilgili ekosistemi çok iyi bilen kişilerin yaptığı yorum ise "tarihin en büyük sızıntısı" şeklinde. Konuyla alakalı olarak Apple cephesinden şimdilik bir açıklama olmasa da kısa süre içinde bilgi verilmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >