Apple, uzay gemisine son halini veriyor

Apple Park.
Apple Park.

Apple, 5 milyar dolarlık harcamayla inşa ettiği yeni devasa kampüsü Apple Park’ı görücüye çıkardı. Apple’ın bu yeni görünüm harikası, büyük bir merakla bekleniyordu…

Apple’ın uzunca bir zamandır inşa sürecini devam ettirdiği ve mimari özellikleriyle uzay gemisini andıran yeni kampüsü tamamıyla bitmek üzere. Kampüsün drone’lar tarafından çekilen yeni fotoğrafları, Apple’ın yeni karargahını bambaşka bir açıdan gözler önüne sermiş oluyor. Apple’ın toplamda 5 milyar dolar gibi rekor bir harcama yaptığı kampüs, 2017 yılının sonunda tamamlanmış olacak. Kampüsün büyük olarak nitelendirilebilecek temel inşaat işleri sonuçlandırılırken, arazide yapılan ağaçlandırma çalışmaları süratle devam ediyor. Şirketin eski merkezinin yer aldığı Cupertion bölgesinde kurulan Apple Park, çember şeklinde bitirilmiş tasarımıyla tam bir uzay gemisi görünümüne sahip.

Kampüs, 12.000 Apple çalışanını ağırlayacak

2017 yılının Nisan ayından başlayarak kampüsün tamamlanan bölümlerine çalışanlarını transfer etmeye başlayan Apple, 12.000 merkez çalışanını önümüzdeki altı yıl içinde yeni merkez ofisine taşımayı hesaplıyor. Apple’ın Ürün Tasarım Departmanı Sorumlu Başkan Yardımcısı Jonathan Ive ve ekibi, yeni kampüste çalışmaya başlayan ilk Apple üyeleri oldu. Apple, yeni kampüsünü yarım milyar dolar gibi bir ödemeyle tamamlayabileceğini düşünüyordu ancak planlanan bu ücretin yaklaşık 10 katı bir ödeme yapması planların tutmadığını ortaya koydu.

Yalnızca arazisi için 160 milyon dolar ödendi

Apple Park’ın yalnızca arazi bölümü için harcanan tutarın 160 milyon dolar seviyesinde olması bütçelerin hangi seviyelere çıktığı konusunda daha net bir gözlem imkanı sunuyor denebilir. Apple, kampüsün tamamlanan bölümlerini görmeleri için ziyaretçiler kabul etmeye de başladı. Ziyaretçiler bu bölümleri ziyaret ederken Apple ürünleri de satın alma şansına sahip oluyor. Yeni kampüs içinde ismini Apple’ın kurucusu Steve Jobs’tan alan ve çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği bir sahne de bulunuyor. Bir yılı aşkın bir süreden bu yana kampüs üzerinde drone uçuran Matthew Roberts, Apple Park’a dair en yeni fotoğrafları ve yapılan son oynamaları gözler önüne seriyor.

Çevre özellikleri, Apple Park'ı bambaşka bir seviyeye taşıyor

Binlerce farklı ağaç türünün yer aldığı, çatıların güneş panelleri vasıtasıyla özenle kaplandığı ve yolların döşendiği kampüsün spor salonu etrafında bir takım arazi çalışmaları halen sürüyor. Kampüsün en büyük girişinde bir toplanma alanı ve kafe de yer alıyor. Apple, bu alanı tamamen yemyeşil olacak şekilde tasarlamış. Apple Park’ın güvenlik kontrol noktaları ise bir süredir faaliyet halinde. Bunun dışında Apple Park’ın tam merkezinde yer alan çeşmenin son hali de başarılı bir görsellik vadediyor. Kampüs, dünyanın en büyük güneş enerjisi çatılarından birine sahip olmasıyla çevre-yapı ilişkisine ciddi bir örnek oluşturuyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >