Apple zirveden uzaklaşıyor: 'Artık ilk üçte değil'

Apple düşüşte.

● Akıllı telefon pazarındaki amansız rekabet, Apple’ın ‘tadını kaçıracak’ bir şekilde devam ediyor.

● Samsung’un ardından dünya genelinde ikinci sırada olmaya alışan Apple, 2019 yılının ilk çeyreğinde Huawei’ye geçilerek üçüncü sıraya gerilemişti.

● ABD’li teknoloji devi, Nisan-Haziran döneminde 35.3 milyon akıllı telefon satıp yüzde 15’lik gerileme yaşarken Oppo’ya da geçilerek pazarın dördüncü sırasında kendine yer bulabildi.

● Apple’ın düşüşünün 2019 yılı boyunca devam etmesi öngörülüyor.

Dünya genelinde çok az şirket, Apple kadar büyük ve etkileyici bir geçmişesahip diyebiliriz. Tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi olmasının yanı sıra çok sayıda büyük işe imza atan Apple, yalnızca ürün tasarımlarıyla bile akıllı telefon, bilgisayar ve tablet sektörünü baştan aşağı yeniden inşa etmeyi başardı. Steve Jobs ile başlayan, Tim Cook ile devam eden başarılı yönetim süreçleri Apple’ı zirveye taşımıştı. Apple’ı zirveye çıkaran başarılı adımlar, şirketin düşüş sürecinde de tersine dönmesiyle etkili oldu denebilir.

Tim Cook, Apple politikalarını 2016'dan bu yana bizzat belirliyor.
Tim Cook, Apple politikalarını 2016'dan bu yana bizzat belirliyor.

Apple, fiyat konusunda çizdiği ‘garip politika’ ve kullanıcı dostu davranışlardan hızla uzaklaşmasıyla özellikle akıllı telefon tarafında gerilemeler yaşadı. Samsung’un ‘daimi liderliğinin’ arkasında ikinci sıradaki yerini sağlam olarak değerlendiren Apple, Huawei’nin yükselişiyle 2019’un ilk çeyreğinde büyük bir ‘şaşkınlık’ yaşadı. Şirket, uzun süre sonra ilk kez ilk iki sıradaki yerini kaybetmişti. Huawei’nin ardından akıllı telefon pazarında üçüncü sırada kendine yer bulan Apple, şimdi de Oppo’nun yükselişiyle dördüncü sıraya geriledi.

Huawei, uzun süredir Apple ile rekabette başarılı sonuçlar elde ediyor.
Huawei, uzun süredir Apple ile rekabette başarılı sonuçlar elde ediyor.

Süreç nasıl işledi?

2019 yılının ikinci çeyreği itibariyle küresel akıllı telefon pazarında ciddi bir ‘daralma’ yaşandı. Dünya genelinde özel çalışmalar gerçekleştiren araştırma şirketi IHS Markit’in yayımladığı verilere göre 2019 Nisan-Haziran döneminde toplamda 332.1 milyon adet akıllı telefon satıldı.

Akıllı telefon satışlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 3.6 düştüğünü gösteren bu istatistikler, akıllı telefon pazarının üst üste yedi çeyrek boyunca düşüş yaşadığını da ispatlıyor.

Samsung, zirvedeki yerini koruyor

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, uzun süredir devam ettiği gibi liderliğini 2019 yılının ikinci çeyreğinde de sürdürdü. Güney Koreli şirket, bahse konu dönemde dünya genelinde 75.1 milyon adetlik satış gerçekleştirerek yüzde 23 pazar payına ulaşmayı bildi. Samsung’un akıllı telefon satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre de yüzde 6 arttı. IHS Markit’in raporuna göre Samsung, yılın ikinci yarısında ‘ambargo sorunları’ yaşayan Huawei’den de pazar payı koparabilir.

Samsung, Galaxy ailesini yeni cihazlarla genişletiyor.
Samsung, Galaxy ailesini yeni cihazlarla genişletiyor.

Düşüş, üçüncü çeyrekte daha da artacak

Akıllı telefon pazarını ikinci çeyrek süresince ikinci sırada tamamlayan Huawei, bu dönem boyunca 58.7 milyon seviyesinde akıllı telefon satışı gerçekleştirdi. Şirketin telefon satışları bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 8 yükseldi.

Teknoloji devleri, dünyanın en değerli şirketleri listesinde zirvedeki yerlerini koruyor.
Teknoloji devleri, dünyanın en değerli şirketleri listesinde zirvedeki yerlerini koruyor.

Apple, düşüş trendinden sıyrılamıyor. Şirket, son üç çeyrekte üst üste değer kaybetti.
Apple, düşüş trendinden sıyrılamıyor. Şirket, son üç çeyrekte üst üste değer kaybetti.

Akıllı telefon alanında Huawei’nin şimdiye kadar ‘zorlu süreci’ atlattığını belirten IHS Markit Araştırma Direktörü Jusy Hong 'Huawei düşen uluslarası satışlarını Çin’deki satış istatistikleriyle telafi edebiliyor. Ancak ABD tarafından uygulanan kısıtlamaların asıl etkisi üçüncü çeyrekte hissedilecek.' ifadelerini kullandı.

Apple’ın baş belası: ‘Çinliler!’

IHS Markit verilerine göre üçüncü sırada yer alan Çinli Oppo, yüzde 13’lük artışla 2. çeyrekte 36.2 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleştirdi ve küçük bir farkla dünyanın en değerli şirketlerinden biri konumundaki Apple’ı geride bıraktı. Amerika Birleşik Devletleri menşeli teknoloji devi 35.3 milyon adet iPhone satarak küresel pazar payında yüzde 11’de kaldı. Apple, 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 12 pazar payıyla Huawei’nin hemen ardında üçüncü sırada bulunuyordu. IHS Markit verilerine göre 2018’in son çeyreğinde 64.3 milyon akıllı telefon satmış ve yüzde 18 pazar payıyla Samsung’un gerisinde ikinci sırada kalmıştı.

Donald Trump'ın Çin ambargosu, Apple'a 'zarar' olarak yansıdı.
Donald Trump'ın Çin ambargosu, Apple'a 'zarar' olarak yansıdı.

Küresel akıllı telefon pazarında Apple, önce ikincilikten üçüncülüğe sonra da hızlı biçimde dördüncü sıraya geriledi. IHS Markit’in yayımladığı raporda Apple’ın zorlu bir trendle karşı karşıya olduğu ve yakın gelecekte bu durumun değişmesinin zor olduğunun altı çizildi. Apple’ın ikinci çeyrekte satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 geriledi.

Oppo 5G ile güç kazanıyor

IHS Markit bu çeyrek satışlarını yüzde 13 artıran Oppo’nun Avrupa’da 5G konusunda Avrupalı operatörlerle önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini de ifade etti. ‘Şu anda Avrupa’da akıllı telefon pazarında çok fazla payı olmasa da operatörler için değerini kanıtlayan Oppo’nun büyümesini sürdürmesi bekleniyor.’ ifadeleri yer aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >