Apple'ın piyasa değeri 2 trilyon doları aştı

Apple
Apple

Apple, pandemide başlayan yükselişle birlikte 2 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk ABD şirketi olma ünvanını kazandı.

1 trilyon dolara 42 sene içinde ulaşan Apple, son 2 senede ise yeni bir barajı daha aşarak 2 trilyon doları geride bıraktı.

Yatırımcılar için en güvenli limanlardan biri olarak görülen Apple, bu rakamlara sırasıyla iPhone; hizmetler, Mac satışları, iPad satışları ve giyilebilir ürün / aksesuar satışlarıyla ulaşıyor.

Apple'ın 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşması 42 yılını aldı. Ama şirket bu aşamadan sonra 2 trilyon dolara 2 senede ulaştı. Daha çarpıcı olan ise şu: Apple, ikinci 1 trilyon dolara dünya genelinde küresel ekonominin büyük sıkıntı çektiği koronavirüs salgını sırasında ulaştı.

Şirketin dün gün ortası ticarette hisseleri %1.4 artışla468.65 dolara yükseldi. Bu da beraberinde 2 trilyon dolar değerine ulaşan ilk ABD'li şirket ünvanını getirdi. Ancak daha sonra gerileyerek günü kapattı. Dünyanın en değerli halka açık şirketi ünvanını pekiştiren ve salgının teknoloji devleri için nasıl bir kazanç sağladığını vurgulayan Apple için bu yeni birdönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Apple, pandemine başlayan şaşırtıcı bir yükselişle 2 trilyon dolara ilk ulaşan ABD şirketi.
Apple, pandemine başlayan şaşırtıcı bir yükselişle 2 trilyon dolara ilk ulaşan ABD şirketi.

Mart'ta borsa koronavirüs korkusuyla dibe vurduktan sonra Apple'ın değeri 1 trilyon doların altına indi. Borsa bu yılın en düşük seviyesi olan 23 Mart'ta, Merkez Bankası yatırımcıları sakinleştirmek için agresif önlemler açıkladı. O zamandan beri özellikle Apple, Microsoft, Amazon,Alphabet ve Facebook hisseleri büyük ölçüde yükseldi ve yeni rekorlar kırıldı.

Yatırımcılar için güvenli liman olarak görülüyor.

Şirketin CEO'su olarak Tim Cook bu başarının mimarı görülüyor.
Şirketin CEO'su olarak Tim Cook bu başarının mimarı görülüyor.

Yatırımcılar teknoloji devlerine milyarlarca dolar akıttılar, onların muazzam büyüklüklerinin ve güçlerinin pandeminin neden olduğu durgunluktan sığınacak yer olarak hizmet edeceğini iddia ettiler.

Pazar analiz firması S&P Global'e göre bu beş şirketin değeri 23 Mart'tan bu yana yaklaşık 3 trilyon dolar arttı. Bu da aslına bakılırsa S&P 500'ün

Berkshire Hathaway, Walmart ve Disney de dahil olmak üzere sonraki en değerli 50 şirketle neredeyse aynı büyüme anlamına geliyor.

Tek başına Apple'ın değerlendirilmesi, American Airlines'ın değerinden daha fazla, günde yaklaşık 6.8 milyar dolar arttı.

Borsa üzerinde çalışan New York Üniversitesi finans profesörü Aswath Damodaran, Big Tech'e akın eden yatırımcılar hakkında 'Bu, güvenliğe giden yeni bir uçuş oldu' açıklamasını yaptı.

Apple CEO'su Tim Cook'un yönetiminde Apple'ın sonraki yıllardaki en önemli yeniliği tartışmasız rakipsiz kâr etme yeteneği oldu. Cook, çoğu Çin'de monte edilmiş milyarlarca cihaz üretmek için sofistike bir küresel tedarik zinciri oluşturdu ve müşterileri kendi ekosistemine kilitlemek için tasarlanmış bir ürün hattına yöneldi. Böylece insanlar birkaç yılda bir yeni cihaz alır hale geldi ve Apple'ın dijital hizmetlerini kullanmak için aylık ödeme yapmaya başladı.

Tim Cook, yaptığı bir açıklamada konuyla ilgili ayrıntıları şu şekilde paylaşmıştı:

    Pastayı büyütmeye odaklandık, başarımızın sadece başarımız olmadığından ve yaptığımız, inşa ettiğimiz her şeyin başkaları için fırsat oluşturmasına yönelik olduğundan emin olduk.

Apple, 2 trilyon dolara ulaşan ikinci halka açık şirket. Suudi Arabistan'ın devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco, Aralık'ta halka açıldı ve hedefi kısa sürede aştı. Apple geçen ay onu geçene kadar dünyanın en değerli şirketi olarak kaldı.

Diğerleri yakında 2 trilyon dolara ulaşmak için yarışıyor. Adayların bir sonraki dönüm noktasına ulaşım sürecini hep birlikte göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >