Arabadan bile sessiz giden süpersonik jet uçağı geliyor

Jet NASA
Jet NASA

NASA, ses hızını geçmesine rağmen oldukça sessiz hareket eden süpersonik bir jet geliştiriyor. Yeni jet, yolcu uçağı olarak kullanılabilme özelliğine sahip olacak.

Sesten hızlı uçakların hızla artması ve kullanılabilir duruma gelmesiyle birlikte bu jetlerin bazı problemleri de ortaya çıkıyor. Bu problemlerin içinde en çok dile getirilen ise jetlerin yarattığı yüksek ses rahatsızlığı. Bu rahatsızlık yorucu olmasının yanında savaş uçakları için kullanışsız bir durum da ortaya çıkarıyor. NASA, tüm bu gelişmeler ışığında yeni projesini geliştirmeye başladı. Normal bir Concorde uçağında 90 dB olarak ölçülen ses seviyesini 65 dB’e düşürecek olan NASA, bu sayede askeri anlamda daha gizli kalabildiği gibi ticari olarak da daha rahat uçuşların önünü açmış olacak.

NASA normal şartlar altında yolcu uçaklarıyla fazlaca ilgilenmiyor olsa da geliştirdiği bu formül ile yolcu uçaklarının üretimi konusunda çığır açacak gibi görünüyor. Yazılım tamamlandıktan sonra formülü diğer şirketlerle de paylaşacağını açıklayan NASA’nın yazılımın gelişimine katkı sağlamak isteyenlerle birlikte çalışmak istediği duyuruldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >