Araştırmalar, ekranlardan yayılan sanal mavi ışığın uykuyu engellemediğini gösteriyor

Sanal mavi ışık
Sanal mavi ışık

Manchester Üniversitesi'nin yeni araştırmaları akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar ekranlarından yayılan sanal mavi ışığın uyku problemlerine yol açmadığını gösteriyor.

Dr. Tim Brown liderliğindeki ekip, fareler üzerinde yaptığı testlerde renklerin uyku üzerindeki etkisini araştırıyor.

Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar ekranlarından yayılan sanal mavi ışık gözleri fazlasıyla yoruyor. Bu yorgunluk zamanla gözlerinkurumasına ve uyku problemlerine yol açıyor.

Windows, macOS ya da mobilişletim sistemlerine dahil edilen gece modu, karanlık mod veya benzer özellikler bu sanal mavi ışığınetkisini azaltmaya odaklanıyor.

Night Shift'in etkisi bu fotoğraftan görülebiliyor. Solda sanal mavi ışığın etkisinin azaltılmış hali görülebiliyor.
Night Shift'in etkisi bu fotoğraftan görülebiliyor. Solda sanal mavi ışığın etkisinin azaltılmış hali görülebiliyor.

Manchester Üniversitesi'nin yaptığı yeni araştırma, az önce bahsettiğimiz bilgilerin doğruluğunu sorguluyor. Uzmanlar karanlık mod, gece modu ya da diğerkoyu temaların aslında az önce bahsettiğimizden tam tersi etki yaptığını söylüyor.

Akşamları aydınlık, soğuk ve parlak ışıkları gündüzdeki de daha sıcak ışıkları kullanmak bedenlerimizin doğal uyku döngüsünün yönetilmesine yardımcı oluyor.

Üniversite, bu araştırmayı Dr. Tim Brown liderliğindeki bir ekiple fareler üzerinde test ederek tamamlıyor. Bulgular sanılanın aksine koyu temaların uykuyu olumlu etkilediğini göstermiyor.

Uzmanların tek önerisi uyumadan önce mümkün olduğu kadar ekrana bakmamak.
Uzmanların tek önerisi uyumadan önce mümkün olduğu kadar ekrana bakmamak.

Renk sıcaklığını, parlaklığı değiştirmeden ayarlamak için özel tasarlanmış aydınlatmayı kullanan ekip, fareleri çeşitli renklere maruz bırakıyor ve etkilerini gözlemliyor. Sonuçlar, mavi ışığın farelerin vücut saati üzerinde sarı ışıktan daha az etki yaptığını gösteriyor. Bilim adamları eskiden retinayı etkilediği için sanal mavi ışığın uyku düzenini etkilediğini düşünüyorlardı. Evet, bu kez hâlâ doğruluğunu koruyor olsa da vücudumuzun doğalritmimizibelirlemesinintemelyolu bu değil.

Brown, konuyla alakalı olarak şunları söylüyor:

  • Bulgularımız, loş, soğuk, akşamları ışıklar ve gün içerisinde parlak sıcak ışıkların kullanılmasının daha faydalı olabileceğini gösteriyor. Araştırmalar, beden saatlerimizi sosyal ve çalışma programlarımızla uyumlaştırmanın sağlığımız için iyi olabileceğine dair kanıtlar sunuyor. Rengi uygun şekilde kullanmak, bunu daha iyi elde etmemize yardımcı olabilir.

Uzmanlar kısaca uyumadan hemen önce akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar ekranlarınabakılmaması gerektiğini söylüyor. Yani cihaz ekranını koyu moda geçirmek sanal mavi ışık yayılmasını engellemiyor.

Koyu moda geçmek vücudunuzun uyku moduna girmesi için ihtiyaç duyduğu görsel işaret olabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >