ASELSAN, sesten 6 kat daha hızlı fırlatma sistemi geliştirdi

ASELSAN.
ASELSAN.

ASELSAN’ın ürettiği, ses hızının 6 kat kadar fazlası bir hıza erişebilen TUFAN, elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatma yapması için geliştirildi.

ASELSAN, dünya genelinde henüz ar-ge aşamasında olan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisini geliştirme çalışmalarına başladı. ASELSAN’ın titizlikle testlerini yaptığı TUFAN, elektromanyetik dalganın itme gücünü kullanarak top mermilerini 6 kat daha hızlı biçimde hedefine gönderebiliyor. Klasik toplar ve fırlatma sistemlerinde bulunan patlama yerine elektromanyetik dalganın itme gücünü kullanan TUFAN, ulaşabildiği hız seviyesiyle ilgi çekiyor.

Henüz test aşamasında olan Elektromanyetik Fırlatma (EMF) sistemi, konvansiyonel patlama- gaz basınçlı fırlatma sistemlerine nazaran daha avantajlı olması, menzilinin daha yüksek olması dışında sürtünmeyi sınırlandırmasıyla da dikkat çekiyor. Tüm özellikleri, silah sisteminin ömrünü de uzatan TUFAN, saniyede 2 bin ila 2 bin 500 metre hıza ulaşabilecek. TSK’nın gücüne güç katacak yeni sistem ASELSAN mühendislerinin yoğun çalışmasıyla hayata geçirilecek. Çalışmada, ASELSAN yetkililerine TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı da destek veriyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >