Avrupa Adalet Divanı, Uber kararını açıkladı

Uber.
Uber.

Avrupa Adalet Divanı, Uber'i sınıflandırmak konusunda kararını verdi. Avrupa Adalet Divanı'na göre Uber uygulama değil, ulaşım şirketi...

Lüksemburg merkezli olarak faaliyet gösteren ve Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Uber şirketine karşı açılan dava konusunda kararını verdi. Kararda "Uber'in profesyonel olmayan sürücülerle bireyler arasında sağladığı bağlantı ulaşım alanındaki hizmetlere girer. Bu nedenle bu hizmetin sağlanmasına ilişkin koşulları üye ülkeler düzenleyebilir." ifadesine yer verildi. Diğer olaylar için emsal oluşturabilecek dava kararıyla birlikte Uber'in AB üyesi 28 farklı ülkede faaliyet gösterebilmesi için yetkili yerel makamlardan taksi şirketleri tarzında izinler alması ve bu ülkelerdeki düzenlemelerin tamamına uyması gerekecek.

Geçmişte dava nasıl ilerlemişti?

Uber'e karşı açılan davayı 2014 yılı başında İspanya'nın Barcelona kentinde Elite Taxi açmıştı. Elite Taxi, Uber'in bir taşıma şirketi olarak değerlendirilmesini, bu nedenden dolayı şirketin ülkedeki hukuki düzenlemelerin tüm şartlarına uyacak şekilde gerekli lisans ve izinleri alması gerekliliğinin altını çizmişti. Uber, mahkemeye yalnızca sürücülerle yolcular arasında ara buluculuk yapan bir uygulama olduğunu bildirmişti.

Uber'in geleceği hakkındaki yorumlar çeşitlilik göstermeye devam ediyor...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >