Azim engel tanımaz: İki parmağını kaybeden mühendis protez parmak geliştirdi

Avat'ın geliştirdiği protez parmaklar günlük işleyişte birçok işlemi gerçekleştirebilmesini sağlıyor.
Avat'ın geliştirdiği protez parmaklar günlük işleyişte birçok işlemi gerçekleştirebilmesini sağlıyor.

Geçirdiği iş kazasının ardından iki parmağını kaybetmek zorunda kalan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü öğrencisi Muhammet Avad, kendi üretimi protez parmaklarla günlük hayatını daha kolay bir hale getirmeyi başardı.

Geçirdiği iş kazası sonucu iki parmağını kaybeden mühendislik öğrencisi, yaptığı protez parmakla elini kullanabiliyor. İş kazası sonucu sol elindeki serçe ve yüzük parmağını kaybeden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü öğrencisi Muhammet Avad, kendi yaptığı protez parmaklarla elini günlük yaşamda kullanabiliyor.

Muhammet Avat, kendi çalışmalarıyla protez parmaklar üretmeyi başardı.
Muhammet Avat, kendi çalışmalarıyla protez parmaklar üretmeyi başardı.

Mekanik olarak çalışan protez parmaklarını rahatça kullanan Suriye Türkmen’i Avad, parmakları silikonla kaplayıp daha işlevsel hale getirerek normal bir parmak görünümüne kavuşturmayı planlıyor. Daha önce sınıf arkadaşı Alper Tunga ile birlikte elektrik denetimli protez el yapan Avad, TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması’nda Tekno Girişimcilik alanında bölge ikincisi oldu. Projeyi geliştirmeye çalışan öğrenciler, engelli insanların protez el ihtiyacını uygun fiyata karşılamayı hedefliyor.

'Kaslara bağlı olarak hareket ediyor'

Elektrikli protez el üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirten Muhammet Avad,

  • "Bizim yaptığımız projenin adı ’Elektrik Denetimli Protez El’ idi. Kasların kasıldığı zaman ortaya çıkan sinyallerle protez eli hareket ettirebiliyoruz. Bizim bu projedeki amacımız eli olmayan kişilere protez el tasarlamak. Bu proje üzerinde 1 yıldan beri çalışıyoruz. Bu protez eli geliştirdik. Kaslara bağlı olarak hareket ediyor. Şu anda eli hareket ettirebiliyoruz. Destek bulursak bütün parmakları hareket ettirmeyi düşünüyoruz. Dr. Öğretim Üyesi İlyas Eminoğlu ve Cengiz Tepe’nin projede bize destekleri oldu."

ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >