Bazı planlar tutmaz: 'Nokia’nın hayali'

Nokia, bir zamanların en büyük 'telefon üreticisi' konumunda yer alıyordu.

Nokia’nın çatı şirketi HMD Global, kısa süre önce CEO düzeyinde verdiği bir röportaj ile tek odak noktalarının ‘akıllı telefon’ olduğunu ifade etmişti. Diğer teknolojilere ayıracak zamanları olmadığını da belirten şirket, bir ‘vazgeçiş’ yaşamış olabilir mi? Sızan bilgiler, vazgeçiş ihtimalini büyük ölçüde artırıyor…

Nokia, birçok kaynakla çok sayıda sızıntıya maruz kalan bir şirket. Üretilecek akıllı telefonlardan akıllı telefonlarda kullanılacak kamera sayısına kadar birçok referans noktası resmi tanıtımdan haftalar önce kullanıcıların karşısına çıkabiliyor. Bu sızıntıların büyük bölümünü tek başına gerçekleştiren bir Nokia habercisi enteresan bir iddia ortaya attı. Haberciye göre HMD Global, bir zamanlar kendi akıllı saatini geliştirmek için büyük bir çabanın içerisindeydi.

Akıllı saat teknolojisi Nokia'nın dahil olmasıyla bambaşka bir noktaya sürüklenebilirdi.
Akıllı saat teknolojisi Nokia'nın dahil olmasıyla bambaşka bir noktaya sürüklenebilirdi.

‘Tablet projesi de rafa kalktı!’

Google Wear OS’u kullanacak şekilde dizayn edildiği iddia edilen ‘taslak Nokia saati’ çeşitli nedenlerle rafa kaldırıldı. HMD Global’in ısrarlı biçimde ifade ettiği ‘akıllı telefon dışında girişimimiz yok’ iddiası da bu sızıntıyla hükümsüz hale geldi. Hatta iddiasını bir adım öteye taşıyan haberciye göre yalnızca akıllı saat değil, tablet konusunda da özel çalışmalar yürüten Nokia, henüz bilinmeyen ortak sebeplerle bu projesinden de vazgeçti.

Tablet teknolojisinde iPad için güçlü rakipler, sektörü diri tutabilir.
Tablet teknolojisinde iPad için güçlü rakipler, sektörü diri tutabilir.

Son kullanıcı için alternatifler artabilirdi

HMD Global yöneticilerinin özel röportajlarda belirttiği üzere akıllı telefonları tek konsantrasyon kaynağı olarak görmeye başlamasıyla iyice ertelenen projeler, son kullanıcının daha fazla alternatife kavuşmasını engellemek noktasında can sıkıcı olabilir. Nokia gibi bir zamanların tartışmasız zirve şirketi konumundaki bir oluşum tarafından oluşturulacak ürünler ciddi bir kitleyi kendine bağlamayı başarabilirdi.

Pazar konusundaki analizler ve akıllı telefon konusundaki umutlu yükseliş düşünüldüğünde Nokia’nın bir sonraki adımını tahmin etmek güçleşiyor. Buna rağmen, ileride farklı alanlarda üretilen farklı Nokia ürünleriyle karşılaşmak şaşırtıcı olmayacaktır…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >