Belki de bugün Apple olmayacaktı: İlk iPhone neredeyse çok kötü bir tasarımla gelecekmiş

​Belki de bugün Apple olmayacaktı: İlk iPhone neredeyse çok kötü bir tasarımla gelecekmiş
​Belki de bugün Apple olmayacaktı: İlk iPhone neredeyse çok kötü bir tasarımla gelecekmiş

Bundan 10 yıl önce tanıtılan ilk iPhone az kalsın bambaşka bir tasarımla gelecekmiş. Eğer o tasarım üretilmiş olsaydı belki de bugün Apple diye bir markadan hiç bahsetmeyecektik.

iPhone'un kökleri bundan 10 yıl öncesine dayanmaktadır. 10 yıl aslında çok kısa bir süre ancak Apple buna rağmen bu kadar kısa sürede inanılmaz bir ilerleme kaydetti. Tabii ki bu durumdaki en büyük etken Steve Jobs'un zekasıyla birleşen ilk iPhone'un mobil cihaz dünyasında devrim yapması.

Fakat Apple, az kalsın ilk iPhone ile bırakın devrim yapmayı, Apple'ın kapnmasına bile neden olabilirmiş. Brian Merchant isimli yazar, iPhone'un yıllar içindeki değişimi, gelişimi ve sektöre etkisi konusunda bir kitap yayınladı. Merchant, söz konusu kitapta ilk iPhone'un ortaya çıkış hikayesine de değinmiş. Hikaye Motorola ile başlıyor. Yani ilk iPhone'un ortaya çıkmasın da Motorola'nın payı büyük. Ama nasıl?

Apple 2005 yılında Motorola'nın Rokr adlı modelinde iTunes'in bulunması için Motorola ile anlaşmış. Rokr iTunes yüklü bir şekilde üretilmiş ve satışa sunulmuş. Ancak satış rakamları hiç de beklenildiği gibi değilmiş. Zaten Steve Jobs da telefonun hüsrana uğrayacağını düşünenlerdenmiş. Düşündüğü şeyin gerçekleşmesi üzerine artık gemileri yakan Steve Jobs, o dönem Apple'ın üst düzey yöneticilerinden biri olan Tony Fadell'a şunları söylemiş: "Saçma sapan cihazlarla uğraşmaktan bıktım ve usandım!" Steve Jobs'a bu sözleri söyleten duygular aslında kafasını uzun zamandan beri meşgul eden şeyin diline yansımasıymış: Apple olarak kendi telefonlarını üretme.

Bu amaçla işe girişen Apple ilk iPhone tanıtılmadan 1 sene önce yani 2006 yılında ilk telefonunu tasarlayarak patentini almış. Hatta bu cihazdan birkaç yüz adet üretmiş. Ama cihaz o kadar kötü bir tasarıma sahip ki biz anlatmayalım siz bakın ve kendiniz karar verin. İşte o cihaz;

Cihaz iPod'un arama yapabilen hali gibi. Ekran kullanılabilecek koca alanda eskiden evimizdeki telefonlarda bulunan çevirmeli arama aygıtının olması tam bir felaket. Tasarım o kadar kötüymüş ki; telefonun o dönemki tasarımcıları bile yıllar sonra verdikleri demeçte, "rezalet bir şeydi" ifadelerini kullanmışlar.

Neyse ki iPhone bu tasarımdan vazgeçerek şu an bildiğimiz ilk iPhone tasarımı üzerinde çalışmaya başlamış ve 2007 yılında bu çalışmalar ilk meyvesini vermiş.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >