Çocuklar için 'siber zorbalık' tehdidi

Çocukların 'sosyal medyaya' yönelik ilgisi 'siber zorbalık' gibi problemlerle mücadele etme gerekliliğini de ortaya çıkarıyor.

Sosyal medya uzmanları dünya nüfusunun neredeyse yarısının sosyal medyayı kullandığını ve bunların yüzde 20'sinin siber zorbalığa maruz kaldığını söylüyor. Dünyada 8 milyondan fazla çocuğun sosyal ağlara üye olduğu tahmin ediliyor. Ancak sosyal medya platformlarındaki içerikler çocukların ruh sağlığını ve gelişimini olumsuz etkiliyor.

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel, dünya nüfusunun yüzde 42'sinin sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirterek, 'Bunların yüzde 20'si her gün siber zorbalığa maruz kalıyor.' dedi.

Demirel, insan hayatının gün geçtikçe dijitalleştiğini, bu durumun online suçlarda ciddi artışa neden olduğunu söyledi. Çevrimiçi iletişim ve sosyal medyanın gelişmesiyle 'siber zorbalığın' oldukça yaygınlaştığına işaret eden Demirel, dünya nüfusunun yüzde 42'sini oluşturan sosyal medya kullanıcılarından yüzde 20'sinin her gün siber zorbalığa maruz kaldığını bildirdi.

Çocukların sosyal medyaya yönelik ilgisi her geçen gün artıyor.
Çocukların sosyal medyaya yönelik ilgisi her geçen gün artıyor.

Demirel, Türkiye'de siber zorbalık kavramının pek bilinmediğini, kullanıcıların da maruz kaldıkları hangi içerik ve davranışların bu kapsama girdiğinin bilincinde olmadıklarını ifade ederek, 'İnternet ortamında yapılan tehdit, şantaj, hakaret, aşağılama, taciz, dışlama, 'trol'lemek, dedikodu gibi olumsuz ve hedefli saldırgan davranışlar siber zorbalık kapsamına giriyor.' diye konuştu.

Siber zorbalıkla mücadele etmek çocuklar ve gençler için büyük bir önem arz ediyor.
Siber zorbalıkla mücadele etmek çocuklar ve gençler için büyük bir önem arz ediyor.

Siber zorbalık, ulusal olarak ele alınmalı

Demirel, özellikle çocuklar ve gençlerin akran zorbalığından nasibini dijital ortamda da aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

  • "Dijital taciz ve siber zorbalık mağduru çocuklar ne yazık ki bu konuda ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Her ne kadar 13 yaşın altındaki çocukların sosyal medya kullanması yasak olsa da çocuklar yaşlarını büyük göstererek sosyal ağlara üye oluyorlar. Dünyada 8 milyonu aşkın çocuğun sosyal ağlara üye olduğu tahmin ediliyor ancak sosyal medyada yer alan içerikler onların gelişimini ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >