Duygulara tepki veren, 3D yazıcı ile üretilmiş maske görenleri şaşkına çeviriyor

Duygu değişimlerini gösterebilen maske.
Duygu değişimlerini gösterebilen maske.

Oldukça başarılı üç yüksek lisans öğrencisi, 3D yazıcı ve kas sensörü birlikteliğinden duygulara tepki veren bir maske üretmeyi başardı.

Günlük hayat akışında herhangi birine karşı beslediğimiz duygular, karşımızdakine ifade etmeye çalıştığımız anlarda kifayetsiz kalabiliyor. Birine kızdığımızda ya da ona karşı dolu dolu sevgi hissettiğimizde biz söylemeden anlayacak yeni bir teknoloji artık bizlerle beraber. Sirou Peng, Adi Meyer ve Silvia Rueda isimli yüksek lisans öğrencileri tez projesi kapsamında geliştirdikleri maskeyle o anki duygularımıza göre tepki vermeyi başaran bir ürün ortaya koymayı başardı. Maskenin çalışması için duyguların yüzümüzde belirgin hale gelmesiyse tek şart olarak belirtilebilir.

Harvard Üniversitesi'nin Soft Robotics Toolkit'i esas alınarak üretilen maske, oldukça soft bir elektronik devreden ve çeşitli renklerdeki sıvılardan oluşuyor. Myoware kas sensörünü kullanan maske; güldüğümüzde, kızdığımızda, kıskandığımızda ya da heyecanlandığımızda kas hareketlerini algılayarak içindeki kılcal borulara renkli sıvılar gönderiyor. Bu sıvıların oluşturduğu renk cümbüşü; bizim duygu durumumuzu özetlemek için yeterli oluyor denebilir.

https://player.vimeo.com/video/230818620
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >