Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den oyun geliştiricilerine pazar desteği müjdesi

Nihat Zeybekci.
Nihat Zeybekci.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mikroelektronik Tesisleri’ni ziyareti esnasında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) üyeleriyle buluşarak oyun geliştiricileri için yeni bir pazar desteği sağlayacakları müjdesini verdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte yer alan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şimdiye kadar 3 milyondan daha fazla kez indirilen Mobu ve Orta Çağ temalı hikayesiyle dikkat çeken Mount and Blade: Warband oyununu oynadı. Oyun geliştiricilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte oyun dünyasına dair sorunları da mercek altına alan Zeybekci, oyun yazılımı konusunda TOGED üyelerinin şimdiye değin yaptıklarıyla gerçek kahramanlar olarak projelerde yer aldığının altını çizdi. Oyun geliştirmeyle alakalı 2016 yılında Türkiye’nin ihracat alanında 500 milyon dolarlık bir hacme ulaştığı, bu başarılı performansın artarak sürmesinin istendiği de vurgulandı.

Zeybekci, konuşmasına "Biz sadece 'aa ne güzel yapmışlar' demiyoruz, Ekonomi Bakanlığı olarak kendilerini birçok alanda farklı sektörlerde destekliyoruz. Bir oyunla 100 milyon dolar ihracat yapan bir şirket, binlerce insan istihdam etmek yerine küçük bir grupla inanılmaz bir katma değeri üretip Türkiye'ye kazandırıyor. Onlar nasıl ki az önce bana zorla oyun oynattılar, biz de zorla onların bu ortamlarda gelişmelerini ve dünya devi haline gelmelerini istiyoruz." sözleriyle devam etti.

Yaptığı konuşma sırasında Türk oyun endüstrisine Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerden yararlanma duyurusu yapan Zeybekci, “Türkiye'deki oyun pazarının büyüklüğü 2015'te 464 milyon dolar, 2016'da 755 milyon dolar oldu. Dünyada bu alanda 16. sıradayız. Pazara giriş desteği olarak, yapılan harcamaların yüzde 50'sini 200 bin dolara kadar biz karşılıyoruz. Mobil platformların talep ettiği komisyon bedelleri için her şirkete 100 bin dolara kadar destek veriyoruz. Yıllık 50 bin dolara kadar en fazla iki kişi için istihdam desteği sunuyoruz. Birkaç şirketimizin de Turquality'de marka olması gerektiğine inanıyoruz. Orada destekleri daha farklı şekilde verebilir hale geleceğiz." diyerek sözlerine son verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >