Ekşi Sözlük için uygulanan erişim engeli kaldırıldı

Ekşi Sözlük
Ekşi Sözlük

Ekşi Sözlük CEO'u Başak Purut, site hakkında verilen erişim engeli kararının mahkeme tarafından kaldırıldığını duyurdu.

Sosyal iletişim platformu Ekşi Sözlük için getirilen erişim engeli tam bir hafta sonra kaldırıldı. Dakikalar önce bir açıklama yapan platformun CEO'su Başak Purut, “Ekşi Sözlük erişim engeli kararı an itibariyle mahkeme tarafından kaldırıldı. Geçmiş olsun!” dedi.

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, bu konuda platform tarafından yapılan itirazı bugün kabul etti.

Erişim engeli kararının, 5651 sayılı yasanın 8/a maddesinde düzenlenen milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle alındığı belirtilmişti.

  • Ekşi Sözlük nedir?
  • Ekşi Sözlük, kayıtlı yazarların yorumlarını içeren bir katılımcı sözlüktür. Türkiye'deki katılımcı sözlükler arasında en fazla toplam ve aylık tanım yapılan sitedir.
  • Ekşi Sözlük ne zaman kuruldu?
  • Site 1999 yılında Sedat Kapanoğlu tarafından "sourtimes.org" sitesinin bir parçası olarak oluşturuldu. Sloganı "Kutsal bilgi kaynağı", ik girilen başlık "pena" oldu. Site, daha sonraları artan popülaritesiyle birlikte sourtimes.org'un esas parçası haline geldi. Sedat Kapanoğlu, birçok konuşmasında, Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabının siteyi kurmasında esin kaynağı olduğunu belirtti. 2017 yılında hem iOS hem de Android için resmî Ekşi Sözlük mobil uygulaması yayımlandı.
  • Ekşi Sözlük'e neden girilemiyordu?

  • Kullanıcılar siteye giremezken BTK’nın sorgu sayfasında “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” ifadeleri yer almıştı.
  • Ekşi Sözlük'ün resmi Twitter hesabından konuya ilişkin ilk açıklama geldi. Açıklamada, "Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız" denilmişti.