Geely, şimdi de Volvo tırları için kesenin ağzını açtı

Volvo
Volvo

Binek araç üreten Volvo'nun sahibi Geely, şimdi de ağır vasıta üretimi yapan Volvo Trucks'a gözünü dikti, 3,3 milyar dolar yatırımla en büyük hissedar oldu.

1999'da iki ayrı şirkete dönüşen Volvo'nun binek araç ve ağır vasıta departmanları yıllar sonra bir araya geliyor. 2010'da bineç araç üreten Volvo'yu satın alan Geely, şimdi de dünyanın en büyük tır üreticilerinden Volvo Trucks şirketine 3,3 milyar dolar yatırım yaparak en büyük hissedar oldu.

Renault, Nissan gibi firmaların ağır vasıta faaliyetlerini bünyesine katarak büyüyen Volvo Trucks, binek araç üreten Volvo'nun aksine 1999'dan beri ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşamadı. Ancak tır piyasasında büyümenin yavaşlaması, sektörün bir numarası Mercedes-Benz dahil tüm üreticileri farklı pazarlara, yeni nesil çözümlere yönlendiriyor. Geely'nin Volvo Truck yönetim kuruluna girmesi, firmaya bu hususta yardımcı olabilir.

Volvo için Çin ağır vasıta pazarının anahtarı Geely'de

Çin'in otomotiv sektöründe yerli marka ve üretime gösterdiği ehemmiyet, ağır vasıta piyasasını da etkiliyor. Ülkedeki pazar payı yüzde 1 bile olmayan Volvo, 2015'te Dongfeng firmasının ağır vasıta bölümünün yüzde 45'ini satın alarak Çin piyasasına girmeye çalışmıştı. Geely'nin Volvo'ya bu hususta büyük katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.

Küresel çapta tır satışları yükseliş ivmesini yitirmiş olsa da Çin'de birkaç sene daha satış artışının sürmesi bekleniyor. Geely, bu kritik dönemde Volvo Trucks'ın Çin tarafında aradığı satış desteğine kavuşmasına vesile olabilir.

Volvo ve London Taxi Company'nin sahibi olan Geely, 2017'yi satın alımlar konusunda epeyi hareketli geçirdi. İlk önce Malezyalı Proton'un yüzde 49'unu satın alan Çinli şirket, daha sonra Lotus'un yüzde 51 hissesini bünyesine kattı. Ardından Mercedes-Benz'in sahibi Daimler holdinge gözünü diken Geely, sürpriz bir şekilde sene sonunda Volvo Trucks'tan 3,3 milyar dolarlık hisse satın aldı. Çinli milyarder Li Shufu'nun yönettiği özel firma, yine bu sene Danimarkalı yatırım bankası Saxo Bank'ın çoğunluk hissesini satın alarak finans sektörüne atılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >